onsdag 22 mars 2017

Westworld - om människans ondska och godhet

En ledig dag ägnade jag åt den amerikanska tv-serien Westworld.

Det är en science-fiction serie som utspelar sig i en tänkt framtid. Rika personer, i filmen framförallt män, åker till semesterparken Westworld, och där kan de i en Vilda Västern-miljö ägna sig åt vilka nöjen de vill. Där finns "hosts" eller värdar och värdinnor som är robotar men utformade nästan exakt som människor.

Semesterfirarna dödar och våldtar, utnyttjar robotarna på alla sätt de vill utan att behöva tänka på några konsekvenser. Det är fritt fram för allt, utan gränser och det förstärks genom att robotarna har en grundläggande lag inprogrammerad - de får aldrig skada en människa. Varje natt repareras de söndertrasade robotarna, deras minnen raderas och de skickas ut igen. Men något håller på att gå fel.

Serien är skickligt gjord med vackra naturbilder och människor/robotar. Den innehåller extremt våldsamma scener och har producenterna lyckats få med mycket kända skådespelare som t.ex. Anthony Hopkins och Evan Rachel Woods. Serien har höga tittarsiffror och många väntar ivrigt på att säsong två ska släppas nästa år.
Läs mera här på IMDb och på Wikipedia

Serien kan tolkas som en stark samhällskritik eller en kritik av den västerländska / nordamerikanska människans hållning till jaget och medmänniskan med sitt utnyttjande av andra. En bild av kolonialism eller imperialism.
Eller kanske är det mer än så, en bild av vem människan är?

När allt är tillåtet är det våld och utnyttjande som råder, den starkes rätt utan barmhärtighet. Till och med en person som till en början har en del empati förvandlas till en grym mördare i Westworld.

Serien ger en bild av människan som ett vilddjur som måste hållas i schack genom stränga lagar, hårda straff och en ytlig fernissa av sociala hänsynstaganden.
Det är märklig att en serie med en så mörk människosyn producerats just nu, eller är det inte alls underligt? I den nordamerikanska kulturen finns det ett starkt drag av våldsamhet.
Om och om igen spelas deckare upp där lösningen är att den skyldige dödas med ett välriktat pistolskott. Det är närmast som en hjärntvätt att följa de många olika tv-serierna som så ofta låter våldet vara en lösning på problemen, snarare än något som föder nya problem.

Bilden träder fram av människan som en egotrippad våldsverkare utan empati i Westworld, och det är en del av hennes natur eller grundläggande programmering.

En av de insikter som kom i och med reformationen och renässansen är en ny syn på människan. Luther kämpar med sidor inom sig själv med känslor av skuld och skam. Ut ur brottningen kommer det helt nya att gränsen mellan onda och goda inte går mellan människor utan rakt igenom var och en av oss.
Därför talar Luther om en daglig omvändelse och bättring för att kunna leva ett alltmer gott liv. Möjligheterna och riskerna till gott och ont finns inom oss själva. För att hitta ett kärleksfullt sätt att leva behöver vi bejaka vissa sidor inom oss själva och motverka andra sidor.
Med Luthers ord - låta den gamla människan dö och den nya människan inom oss leva och växa sig allt starkare. Och det sker genom att vi håller blicken fäst vid den ende som levt ett alltigenom sant och gott liv.
(to be continued...)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar