torsdag 10 oktober 2019

Fairtrade och klimatkrisen

Just nu pågår kampanjveckor för Fairtrade. Rubriken är "Det kan aldrig bli för mycket fairtrade"
I en tävling kan man vinna en t-shirt som är producerad av fairtrade-odlad bomull, kanske du vill vara med?
Många av oss känner till att det finns kaffe, te och choklad som är fairtrade-märkt men kanske har vi inte tänkt på att kläderna vi bär på kroppen har med orättvisorna i världen att göra?

Inte bara det utan även miljöförstöringen och klimatkrisen har att göra med vilka varor vi väljer att köpa och konsumera.

I den här bloggen skriver Johan Graffner om det vita guldet - bomullen som känns så skönt mot kroppen men som ibland är rejält smutsigt.

Om det skulle synas på plaggen hur mycket gift som hade använts när de producerades och hur många människor som har slitit hårt, skadats och till och med dött av gifter och slavliknande arbete, då skulle vi aldrig ta i kläderna ens med en tång. Och vi skulle aldrig ta dem på oss.
Men de är ju billiga!

Om mat och kläder är väldigt billiga kan vi nästan alltid dra den slutsatsen att de som har arbetat med att odla råvarorna och sy kläderna inte har fått betalt för sitt arbete.

Resultatet är fattigdom som är en av de grundläggande orsakerna bakom klimatkrisen. Fairtrade och klimatet har med varandra att göra på flera olika sätt, läs mera här på sidan fairtrade.se om hur fairtrade kan bidra till att vi tar steg åt rätt håll vad gäller klimatkrisen.

Vill du veta mera om kyrkornas arbete och särskilt Svenska kyrkans engagemang för att göra något åt klimatkrisen så kan du läsa, här och ladda hem biskoparnas nyreviderade biskopsbrev om klimatet.

Här hittar du mer om vad Fairtrade betyder och varför jag tycker det är så bra. Jag skrev det i maj i år.

Kommentarer och synpunkter? Hör gärna av dig!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar