måndag 13 maj 2019

Mera Fair Trade!

Den här veckan har Fair trade firats på flera olika sätt i vårt land.

Det var Fairtrade Challenge som pågick 9-12 maj och som handlar om att bli så många som möjligt som fikar fair trade- producerade varor.

Och World Fair Trade day - den 11 maj som firades i många olika länder runt jorden.

Och hos oss i Arboga firade vi Världsbutiken Amos som nu har funnits i 40 år.
Det är faktiskt längst i hela Sverige.

Jag har engagerat mig för Fair trade under en lång tid, jag anser att det är ett av de bästa sätten att göra en insats för att ge några människor i vår värld en bättre möjlighet att leva och försörja sig. Ett bra och nödvändigt sätt tillsammans med bistånd och katastrofhjälp.

Själva grundtanken handlar om att människor ska kunna försörja sig själva och sina familjer på det de själva kan producera. Jag betalar gärna lite mer om jag vet att den som har odlat mitt te eller kaffe kan leva på sitt arbete.

Vi känner till att det finns fruktansvärda arbetsmiljöer där barn och kvinnor tvingas arbeta för småpengar under slavliknande förhållanden i flera olika länder i så kallade utvecklingsländer.
De får så lite betalt att alla i familjen måste arbeta många timmar varje dag.

Det är en sida av saken, att verka för att barn ska gå i skolan istället för att arbeta.

Ofta är arbetsmiljöerna mycket skadliga för hälsan och det hänger också ihop med målen att producera saker så billigt som möjligt.
Fair trade-handeln gör människor fria från de stora industrierna och slavarbetet i och med att de tillsammans kan bilda kooperativ och bli självägande, och allt på grund av att de får rimligt betalt för sitt arbete.

Kanske känner du igen den här fina loggan, det är produktmärknings-loggan som visar att en vara har framställts på ett bra sätt. Läs här om allt det goda som märket innebär.


Att handla en vara med den loggan gör alltid nytta, men i och med att det är en produkt som märks så är inte hela kedjan mellan producenten och brukaren garanterad att vara ok. 

Har du sett fairtrade-märkta rosor från Kenya? Ofta transporteras de med flyg. 
Märket garanterar inte miljöhänsynen hela vägen, arbetsmiljön i transport eller försäljarleden osv. Men producenterna har det bättre och det är en god insats för att minska fattigdomen i världen. 

Om du vill göra en ännu bättre insats  är det det här märket som gäller, läs om det här!

Märket garanterar nämligen att hela kedjan är ok. 
WFTO-märkningen innebär att hela organisationen (producent, importör och återförsäljare) åtar sig att följa de 10 principerna för Fair Trade och den Fair Trade Standard som är globalt erkänd. 

Att kriterierna följs kontrolleras. 
En vara som gått igenom hela handelskedjan, från producent till återförsäljare, blir därmed 100 % Fair Trade. 

Och så här ser de tio principerna ut:

1. Bättre möjligheter för marginaliserade producenter

Genom handel skapar organisationen möjligheteter för marginaliserade småskaliga producenter att uppnå ekonomisk självförsörjning.


2. Transparent och demokratisk organisation

Organisationen är transparent, agerar ansvarsfullt mot alla sina intressenter och har en demokratisk organisationsstruktur.


3. Handel med socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar

Organisationen tar socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar och strävar efter att ha långsiktiga handelsrelationer.Handeln bygger på solidaritet och förtroende. Ingen part vinstmaximerar på producentens bekostnad.


4. Rättvist pris och rättvis betalning

Priset bestäms genom en öppen dialog mellan handelspartnerna, så att det blir ekonomiskt hållbart i alla led. Män och kvinnor får lika betalning för lika arbete.


5. Inget barnarbete eller tvångsarbete

Organisationen garanterar att barnarbete och tvångsarbete inte förekommer inom produktionen, att FN:s barnkonvention respekteras och att nationella arbetslagar följs.


6. Icke-diskriminering, jämställdhet och fackliga rättigheter

Organisationen motarbetar alla former av diskriminering, verkar för jämställdhet och säkerställer rätten till kollektiv organisering.


7. Goda arbetsförhållanden

Organisationen garanterar goda arbetsvillkor och en säker och hälsosam arbetsmiljö, i enlighet med ILO:s kärnkonventioner.


8. Kapacitetsbyggande

Organisationen arbetar för att stärka de positiva effekterna av Fair Trade för marginaliserade småskaliga producenter.


9. Ökad medvetenhet om Fair Trade

Organisationen arbetar för att öka medvetenheten om Fair Trade och om behovet av rättvisa handelsvillkor. Organisationen informerar också om producenterna som odlar och tillverkar varorna.


10. Miljöhänsyn

Organisationen bedriver ett aktivt miljöarbete för att göra sin verksamhet mer hållbar. Inköp, produktion och packning sker på ett sätt som minimerar påverkan på miljön.

Källa:Fairtradeorg se
Tidigare på min blogg om Fair trade



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar