torsdag 24 oktober 2019

FN-dagen och vägar till fred

24 oktober är FN-dagen, och det firas på många platser runt jorden.
I vissa kommuner hissas den blå FN-flaggan och kanske har du sett en gul-blå flagga idag också?
Det är allmän flaggdag.
Det är en dag för freden.

1945 på denna dag ratificerades FN-stadgan och äntligen fanns det början till en organisation som kunde motverka krig och konflikter.
Samma år hade Andra världskriget avslutats och långsamt gick det upp för människor runt jorden vad som hade hänt på slagfälten, i bombade städer och i koncentrationslägren.

Då samlade sig många av världens nationer för att kunna hitta nya vägar framåt, fredliga vägar där parter förhandlade med varandra, där Mänskliga rättigheter främjades och där mänskligheten tillsammans kunde ta itu med de stora överlevnadsfrågorna på jorden. Fattigdom och svält, sjukdomar och undernäring, förtryck och våld.

Man kan säga att det inte gick så bra om vi ser på läget i världen just nu.
Men vem vet vad som hade hänt om vi inte hade haft FN. Kanske skulle det ha varit mycket värre än idag?

Hela tanken med förenade nationer som kan tala med varandra och söka samförstånd, tanken med samverkan istället för aggressioner mellan människor och stater grundas i ett sätt att se på människor som stämmer väl med kristendomen och Jesus.
Nämligen att alla är högt värderade och lika mycket värda,
att vi är varandras medmänniskor och kan ge varandra stöd, hjälp och kärlek.

Det är i Jakobsbrevet i bibeln vi kan hitta orden "Gör inte skillnad på människor". Det är en tanke som finns från bibelns början när Gud skapar människorna till sin avbild, högt värderade och skapade till att själva skapa och älska. Den finns också genom många av de skrifter som bibeln består av.

Det främsta budet "Du ska älska din nästa som dig själv" talar om ett sätt att leva tillsammans där våldsdåd och utnyttjande förhindras och ett positivt gott liv tillsammans bejakas.
En av poängerna från Nya testamentet är att budet vidgas från att gälla den egna nationen eller den egna gruppen eller släkten till alla människor och hela vår jord.
Det är ett ideal som är mycket svårt att leva upp till, men vi kan inte ha ett mindre ideal om vi vill hitta vägar till fred.

Klimatkrisen sätter mycket på sin spets.
Den goda livshållningen är rätt väg att gå även i den krisen. Om vår medmänniska och vi själva ska kunna leva på den här jorden krävs förändringar. Våra medmänniskor är också dem som lever efter oss, framtida generationer.

Vi kan se naturen som helig, Guds goda skapelse där vi och dem som kommer efter oss ska kunna leva goda fredliga liv tillsammans med varandra.
Vi behöver hjälpas åt att förändra synen på varandra och jorden vi lever på.
Fred kan skapas av oss tillsammans.

Fn-flaggan som hissats idag runt vår jord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar