fredag 18 oktober 2019

Om konsten att lyssna

En sak som kan drabba oss i vårt nutida samhälle är en slags dövhet, det är så många röster och så många som vill nå oss, påverka oss och övertyga oss.
Sociala medier och massmedier talar med allt högra röster för att vi ska höra just deras reklamkampanj eller ta till oss av deras vinklade bilder av verkligheten.
Reklam blandas med nyheter, tv-serier och underhållning.
Vad blir resultatet?

Kanske för vissa av oss att vi inte hör nånting alls, vi blir döva för det överväldigande bruset. Bara ibland lyckas något tränga igenom och få oss att haja till.

Till trons väsen hör att vi behöver lyssna, Gud talar till oss i vårt inre och utifrån. Men hur ska vi kunna urskilja rösten från den som alltid vill oss väl bland alla dem som mest vill utnyttja oss eller ta något ifrån oss?
Lagens ord är mycket nära dig, i din mun och i ditt hjärta - står det i den del av 5e Moseboken som är dagens text på söndag.

Vi vet innerst inne vad som är rätt och gott. Det är bibelns bild av detta, Gud själv har givit oss samvetet, den naturliga lagen bor i oss. På ett ganska enkelt sätt kan man säga att vi vet genom att känna efter hur vi själva skulle vilja bli behandlade.
Det är lyssnandet inåt.

Lyssnandet utåt handlar om sanningar från Gud som vi inte själva kan tänka ut eller hitta på.
Det är ord om förlåtelse och Guds kärlek vad som än händer.
Det är en räddning och en befrielse och ett hopp.

"För människor är det omöjligt, men inte för Gud, Ty för Gud är allting möjligt"
från Markus kap. 10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar