Nu är det en vidgad samling, nu möts alla diakoner och präster i stiftet.Den första dagen även pensionärer och dem som inte har tjänst i Svenska kyrkan.
Det var i Västerås vi möttes, diakoner och präster i Västmanland och Dalarna för att samtala om kyrkans situation, lyssna till biskopens beskrivning av läget och tänka vidare om vilka vägar vi ska gå i framtiden.
Till varje Diakon- och prästmöte skrivs en bok, den här gången hette boken Farligt, förankrat, förtroendefullt och var skriven av Anna Segerbo, Putte Filipsson och Jonas Bromander.
Det finns mycket intressanta tankar och synpunkter i boken. Den handlar om att vara diakon och präst i en ny tid, och samtidigt om vad det innebär att vara kyrka i vår tid.
Alltså en bok som kan intressera alla som känner för kyrkan och dess roll i Sverige nu och i framtiden. Den finns att köpa hos Västerås stift eller laddas ner, se nederst på sidan här.
Du som är insatt i Svenska kyrkan vet att den grundläggande uppgiften för kyrkan är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Det är givet från vår kyrkoordning.
Syftet med allt kyrkan gör skrivs så här: Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. (Kyrkoordningen Avd 2 Inledningen)
En mycket spännande målsättning inte minst i vår tid med klimatkris, katastrofal ensamhetskultur, krig och konflikter i världen, våld och kriminalitet i vår närhet och stor tillitsbrist i det svenska samhället.
Hur detta mål tolkas och hur det ska förverkligas skiftar med tiden och samhällsutvecklingen.
Under lång tid har Svenska kyrkan och dess församlingar kunnat utvecklas genom att anställa människor och lita på att traditionerna håller, det har kunnat bedrivas mycket bred verksamhet. Men i vår tid behövs andra sätt att fungera.
Författarna till boken menar att det behövs en perspektivförskjutning från självständigt arbete till delaktighet, från expansion till koncentration, från kravlöshet till måluppfyllelse, från anställda till ideella och från egna arenor till andras arenor. (s 141)
Mycket av detta sker redan i församlingarna i Svenska kyrkan.
Men vi är snabbt på väg till en situation där kyrkan kommer att tvingas till ännu större förändringar på grund av medlemstappet och de minskande ekonomiska ramarna.
Då gäller det att ha tänkt igenom vad som är önskvärt och möjligt i förväg. Att vara förberedd.
Det gäller att hitta vägar som gör att kyrkan verkligen gör det mest angelägna. Det gäller då att hålla fast vid centrum och inte bli fångad i siffror och statistik.
Diakon- och prästmötesboken är en bra hjälp i arbetet för att hitta vägar framåt som fungerar i de lokala församlingarna i vårt stift.
Författarnas slutord är förhoppningen att kyrkan alltmer ska bli "En arena för att dela erfarenheter om tro och liv" s 154
Biskop Mikael Mogren i samtal med representanter för Svenska kyrkans unga. |
Här hittar du några bilder från Diakon- och prästmötet från Västerås stifts hemsida.
Mötet var 4-5 september 2019.
Vill du läsa boken så finns den att ladda ner på nätet, länken här startar nedladdning direkt av filen https://internwww.svenskakyrkan.se/1459369
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar