lördag 12 oktober 2019

Om ett namnbyte och ACTion

Jag var under helgen på Stiftsgården i Rättvik för samling med Internationella ombud i Svenska kyrkans församlingar.
Det har gått några månader nu sedan den organisation som samordnar nödhjälp, biståndsarbete och utvecklingsarbete i Svenska kyrkan bytte namn.
Svenska kyrkans internationella arbete bytte namn till ACT Svenska kyrkan.

Namnet är ganska smart och klurigt eftersom det har flera betydelser, dessutom är det kort och lätt att komma i håg.

ACT är en förkortning av en världsvid organisation som heter Action by Churches Together - ungefär Handling av kyrkor tillsammans.
Kyrkor finns runt hela jorden och de är lokalt aktiva och förankrade, genom de lokala församlingarna och andra organisationer vet vi vad som verkligen behövs och vad människor önskar. Det gör att hjälpen inte missar målet eller blir till projekt utan verklighetsförankring. De insamlade pengarna används till just det som behövs och efterfrågas.

Ordet ACT betyder agera, det står för handling och visar på att det inte bara är ord eller administration som pengarna används till. Det är direkt och effektivt praktiskt stöd och hjälp som görs. Läs gärna mer om vad ACT Svenska kyrkan gör genom att följa den här länken 

ACT är också en aktiv organisation som samarbetar med många organisationer och deltar i många hjälpinsatser, ACT finns till exempel med i Världens barn

Här ser du loggan för ACT - den är utformad för att vara så tydlig som möjligt, och för att det korsformade t-et ska påminna om att det är en organisation med bas i en kristen kyrka, som är inspirerad av det tydliga kärleksbudskapet. Det vill säga att hjälp ska ges till alla oavsett tro, nationstillhörighet, kön, hudfärg osv.

Hör gärna av dig till mig eller direkt till ACT Svenska kyrkan om du undrar över något.


Fotnot
Långt tidigare var den här organisationen känd som Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission (SKM) på den tiden hade vi två organisationer med lite olika profil. Här finns lite om historien bakom dessa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar