onsdag 19 oktober 2022

Regeringsskifte och Fairtrades höstkampanj

Så har vi fått en ny regering i Sverige, många är oroliga och rädda för vad det ska innebära.
Mitt flöde på facebook och twitter är fyllt av oro, kritik, negativa kommentarer och frustration.

Hur kan miljödepartementet läggas ner trots att klimatkrisen råder?
Varför ska vi inte ta emot människor i nöd längre och varför ska de inte få förenas med sina familjer. Hur kan man tala om dålig vandel i Sverige av idag och vad ska hända med skolan, hyrorna och arbetstillfällena? 

En sak som en vän påpekade är att civilsamhället behövs mer än någonsin i detta läge. Civilsamhället är föreningar, ideella sammanslutningar av olika slag, intresseorganisationer av olika slag och kyrkorna, alla vi som inte är direkt kopplade till staten men som finns som aktörer i samhället. 

Vi får se hur det går och om all oro är motiverad. Men vi behövs alla för att se vad som händer och berätta om det för varandra, kanske är det viktigare än någonsin med en kritisk blick mot makten?

En makt som vi alla har är det som brukar kallas konsumentmakten, att välja hur vi använder våra pengar.
Några av oss har inte mycket alls, det sägs att en ny fattigdom håller på att breda ut sig i vårt land. Men SCB visar i statistiken att fattigdomen i Sverige rör sig kring 3-4 % och att de värst drabbade är de som är födda utanför landets gränser.
En låg siffra men ändå för hög för att vara i vårt land, eller hur? Om du vill veta mera om fattigdomen i Sverige så läs vidare på Statistikmyndighetens sidor.

Kanske är det så att omkring 96 % av oss svenskar inte kan räknas som fattiga trots allt och att vi alla har möjligheten att välja hur vi använder våra pengar. 

Just nu pågår Fairtrades höstkampanj under vecka 41 och 42.
Jag har brunnit för fairtrade under många år.
Det är en självklarhet för mig att vi som lever i den rika delen av världen bör göra vad vi kan för att minska lidande och nöd i de många länder som har det sämre än vi.

Ett sätt att göra det är just fair trade - rättvis handel. Att de som producerar varor får så bra betalt för dem att de kan leva på sina inkomster och till och med få det lite bättre. När jag köper det jag vill ha kan jag välja att ge några kronor mer och veta att mitt köp gör nytta för människor i andra delar av världen. 

Fairtrade är en märkning av varor med ett utvecklat internationellt kontrollsystem. För att få märket på varan ska flera kriterier uppfyllas. Bland annat får det inte vara barnarbete, män och kvinnor ska få lika lön, största möjliga hänsyn till miljön ska tas. 

Det finns olika nivåer av märkning från dem där det räcker att delar av innehållet är fair trade, till exempel sockret eller kakaon i en chokladkaka, till de märkningar som innebär att varje steg i produktionen, transporterna och affärerna där varan säljs ska vara godkänd. Den märkningen finns nästan bara i världsbutikerna.

Många kommuner och församlingar har valt att handla så mycket fairtrade som möjligt och att bli en kyrka eller kommun för fairtrade, (City for Fairtrade) hoppas att flera ansluter sig. Det finns mycket vi kan göra, var och en och tillsammans.


Länkar:
Världsbutiken Amos i Arboga

Fairtrade Sverige


Exempel på Fairtradevaror från fairtrade.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar