onsdag 26 oktober 2022

Nya regeringen och klimatkrisen

När den nya regeringen tillträdde blev det mycket tal om miljöfrågorna, många reagerade starkt mot att nu skulle till och med Miljödepartementet avskaffas. 

Hur kan man göra så i en tid som vår när klimatkrisen är långt ifrån löst och miljöfrågorna allt mer blir till överlevnadsfrågor runt jorden och snart nog även här i Sverige.
Extremväder, översvämningar och torka, skogsbränder och orkaner är inte längre ovanligheter på vår jord och samtidigt utrotas olika arter i faunan i hög takt.
Klimatförändringen är ett nödläge för hela planeten, tillsammans med den sneda fördelningen av jordens tillgångar förorsakar den ökad fattigdom, hunger och svält.

Är det verkligen så illa att den nya regeringen har tappat bort miljöfrågorna, ska de lägga ner miljöarbetet?
Själva säger de att det inte är så och På miljödepartementets Twittersida står det "Efter årsskiftet samlas ansvar för sakfrågorna i nya Klimat-och näringslivsdepartementet." Vi får se hur det blir i praktiken med kraften i arbetet.

Många anser att det blir en minskning i fokus och kraft i miljöarbetet när miljödepartementet läggs ner, en nedprioritering som blir ett slags ställningstagande i handling även om orden säger något annat. 

Det sk Tidöavtalet lyfter fram klimatfrågorna men så här skrivs det under rubriken Klimat och energi: "Syftet med projektet är att ta fram och genomföra konkreta politiska förslag som löser Sveriges viktigaste samhällsproblem med att återupprätta ett fungerande elsystem, med ökad elproduktion och låga elpriser samt att möjliggöra en effektiv klimatomställning."

Inte bara jag har sett att betoningen starkt ligger på elförsörjning och (långt?) därefter kommer klimatet. Argument som hörs i debatten handlar om att Sverige är litet och därför påverkar miljön minimalt jämfört med stora nationer och andra världsdelar och därmed är det viktigare att vi har billig bensin. Plus att vi som bekant har klimatförnekare bland riksdagsledamöterna...  

Frågan om miljön är som vissa andra en sådan fråga där även små handlingar är värdefulla även om de inte är tillräckliga. Att sortera sopor, välja second hand och resa så mycket fossilfritt som möjligt är att ställa sig på rätt sida, att minska skadorna vi gör på planeten. Att sträva efter att vara en del av lösningen istället för av problemet är värt en hel del. 

Sedan behöver vårt individuella handlande kombineras med förändringar av industri, handel och samhälle, de stora strukturerna behöver också förändras. Det är en stor omställning som behövs. En del är på gång redan men mer behövs. 

I kyrkan har miljöfrågorna mycket länge funnits med, i bibeln finns tanken att vi är förvaltare och inte ägare av jorden och skapelsen. Vi får njuta av naturen och all dess skönhet, men vi har också ansvar för vad som händer med jorden och allt som är på den.

Vi ska bevara jorden så att livet blir möjligt för kommande generationer. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar