Nyligen släppte Stadsmissionerna i landet en rapport om hur de allra fattigaste människorna i Sverige har det, Fattigdomsrapporten 2022
Kanske någon tänker att i Sverige har vi väl ingen fattigdom, särskilt om vi jämför med världens fattiga och svältdrabbade områden.
Vi vet att läget på många platser runt vår jord är katastrofalt och att allt stöd är välkommet.
Men vi får inte gå i fällan att ställa olika behövande grupper mot varandra.
Tillsammans med kyrkans diakoni möter stadsmissionerna fattiga människor varje dag i sitt arbete. Fattigdom i vårt land beräknas så att de som ligger under en viss inkomstnivå räknas som fattiga, det är ingen exakt siffra eftersom kostnadsnivån är olika i olika orter i landet (se exempel längst ned).
I rapporten talas det därför om ekonomisk utsatthet mer än om fattigdom.
När en familj inte har tillräckliga intäkter för att klara nödvändiga omkostnader såsom mat, boende och kläder lever de i ekonomisk utsatthet, 2020 var det 6,9 % som hamnade där enligt statistiken med stora skillnader i olika delar av landet.
Det är en mycket pressande situation och kan vara extremt påfrestande att leva så, och många drar sig för att söka hjälp, det händer också att många inte får den hjälp de vill ha från samhället. Skyddsnätet har fått för glesa maskor så att allt flera faller igenom.
Så händer det ganska ofta att människor kommer till kyrkan och församlingarna för att söka hjälp och ekonomiskt stöd, i vissa kommuner händer det att socialförvaltningen skickar vidare dem som fått nej hos dem, "hos kyrkan kanske du kan få hjälp."
Det pågår ett samtal bland kyrkans folk och särskilt bland diakonerna om hur kyrkan ska agera och arbeta, en förändrad tid kräver en förändrad diakoni.
Diakoni kan definieras som kristen medmänsklig kärlek och omsorg, något alla får ta emot och ge.
Det är ett speciellt kompetensområde, något diakoner får god utbildning i, och samtidigt ett självklart uttryck för kristen tro. Var och en som vill vara kristen och vet sig vara älskad av Gud själv vill gärna dela med sig av den kärleken. Det kallas ibland "Kyrkans socialvård" och präglas av handling.
Eller som Sveriges kristna råd skriver: Diakoni är uppdraget till kyrkan grundad i Kristi kärlek, att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer.
Den gamla formens välgörenhetstänkande har sedan länge bytts ut mot ett rättighetsbaserat arbete inom diakonin. En människa har rättigheter som ska respekteras vem hon än är, diakoni är ett möte på samma nivå mellan likar.
Det är en enorm skillnad mot den välgörenhet som riskerade att leda till över- underordning mellan den som har och den som är utan, en assymetrisk maktrelation där hjälparen står över den hjälpte. Detta tillhör en långt förgången tid.
Samtal pågår om kyrkan överhuvudtaget ska ge ekonomiskt stöd eller om det alltid bör undvikas, och om hur kyrkan ska agera i samhället.
Några ord som dyker upp är att vara röstbärare, det vill säga tala för dem som inte kan göra sin röst hörd i samhället och genom profetisk diakoni kritisera samhällets brister i att ta sitt ansvar för de utsatta och fattiga. Detta ska ske vid sidan av den medmänskliga omsorgen om varje människa som söker upp församlingen.
Diakoni kan nämligen vara allt från en utsträckt hand eller närvaro hos en ensam, enskilda samtal, skapande av gemenskap genom träffar och soppluncher, syföreningar och leva-vidare grupper. Och avancerad missbruksvård eller psykoterapi och familjerådgivning.
En mångfald av omsorg.
Det finns mycket plats för ideella i församlingarnas diakoni.
I många fall sker också en kombination mellan stöd till enskilda i vårt land och nödhjälp till de fattiga i världen.
Samtal pågår och många goda initiativ tas runt vårt land,
varje dag möter diakonin de fattiga och dem som ingen annan ser.
Diakonens emblem eller smycke |
Emblemets symbolik
Ringen: Du är omsluten av Gud och finns i den världsvida gemenskapen i Kristus.
Korset: Jesu Kristi död, uppståndelse och försoning är det centrala.
Duvan: Duvan med den friska olivkvisten påminner om duvan som lämnade Noas ark och återvände med budskap om liv.
Läs även gärna diakonibloggen
Exempel från fattigdomsrapporten 2022
"Låg inkomststandard innebär att den disponibla inkomsten inte är tillräcklig för att betala nödvändiga omkostnader som boende, mat, lokala resor och så vidare.
Kostnadsnivån viktas av SCB och skiljer sig mellan kommuner för att stämma överens med lokal kostnadsnivå.
Gränsen för låg inkomststandard år 2020 i en mellanstor stad:
Ex 1 En vuxen plus ett barn på 7 år = 163 048 kr / 12 = 13 587 kr
Ex 2 Två vuxna två barn 3 och 7 år = 245 311 kr / 12 = 20 443 kr"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar