fredag 26 augusti 2022

Om Bonhoeffer och tro och liv

 En person som har betytt mycket i kyrkans historia var Dietrich Bonhoeffer, en man som på vissa sätt bara blir mer aktuell med tiden.
Bonhoeffer var tysk teolog, präst, författare, lärare, kyrkoledare och på slutet livet blev han en konspiratör.
Han levde från 1906 till 1945 då han avrättades i ett koncentrationsläger bara några dagar före krigsslutet.
Han fick se nazismen i Tyskland växa fram och ta över landet och till slut föra in Tyskland i ett krig som aldrig kunde vinnas. Han fick se hur nazismens värderingar tog över landet. Dödshjälp mot människor med funktionsvariationer blev allt vanligare, alla som avvek på olika sätt från normerna där i sexuell läggning eller tillhörde minoriteter fängslades och många dödades. Antisemitism och rasism ledde fram till koncentrationslägren och förintelsen eller Shoa

Hur skulle kyrkan och de kristna reagera och leva sina liv i ett land som allt mer avlägsnade sig från humanistiska och kristna värderingar? Hur vill vi göra när det som nu händer hos oss?

Mitt i allt det här fanns Dietrich Bonhoeffer, och han vågade vara kritisk mot utvecklingen i landet. 

Bonhoeffer skriver i sin bok Efterföljelse om ett tänkande som fanns i kyrkorna och samhället som hade underlättat för nazisterna och nazismen att ta över Tyskland.
Det är tron på den billiga nåden. Mot detta sätter han den dyra nåden. 

Den billiga nåden är tron på att Gud älskar utan gräns och att syndernas förlåtelse finns för alla. Det låter bra men den är utan tankar på bättring eller förändring, det gör att allt kan fortsätta som det gör. Det är rättfärdiggörande av synden inte av syndaren, den kristne kan och bör leva som alla andra. 
Guds kärlek ses som bejakande men inte av oss själva utan av hur vi alla lever våra liv.
Tron på billig nåd gör att efterföljelse är onödigt, den billiga nåden säger att allt är ok och bra som det är och att vi inte behöver ändra något.
Den gör också att det inte finns tydliga alternativ till de rådande uppfattningarna som förs fram i media och debatt. Tron på den billiga nåden tömmer kyrkan på innehåll och människor, och tar ifrån kyrkan kraften att vara salt och ljus i världen. 

Den dyra nåden bejakar människan men inte våra sätt att leva, vi är älskade och kallas till att leva kärleksfulla liv, liv i fred men också värnande om medmänniskor, de utsatta och dem som har det svårt. Den dyra nåden är en kallelse att följa Jesus Kristus, att satsa livet och förlora det för att vinna Livet skriver Bonhoeffer. Den dyra nåden upprättar oss och kallar oss till ett liv tillsammans med Kristus, och där finns tydliga alternativ, där finns varje människas oändliga värde, givet av Gud. Där finns kärleksbud och öppenhet för olikheter.   

Bonhoeffer var pacifist och kämpade för fredliga lösningar, men något gjorde att han under de sista åren i sitt liv ändrade sig och tog ställning för dem som ville röja Hitler ur vägen för att hitta vägar till fred. Som pacifist var han mot allt slags dödande av människor, men han ändrade sig när det gällde tyrannmordet, där kunde han vara med.

Många har försökt att förstå vad det var som fick honom att ändra sig. Forskare har läst hans anteckningar och brev. Till slut kom en forskare fram till det enkla svaret, Bonhoeffer såg med egna ögon vad som skedde i landet, han hörde vittnesbörd från judiska vänner, han såg ledarkulten och hur nazismen tog över kyrkan.
Länge försökte han skriva och tala, han var med och bildade en alternativ kyrka som kallades Bekännelsekyrkan. Men det blev allt värre i landet, förtrycket och censuren hårdnade, själv blev Bonhoeffer belagd med förbud att undervisa innan han till slut fängslades.

Själva utvecklingen i landet fick honom att ändra sin ståndpunkt, kanske var det hans tankar om den dyra nåden som fanns med där.
Tro som utmanar till liv och handling.

Böcker om och av Bonhoeffer kan hittas bl.a. på Bokbörsen

(Mer i min blogg om Bonhoeffer här)

Jag ger ordet till Bonhoeffer själv  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar