tisdag 30 augusti 2022

Bärande lärande

 Just nu samlas vi anställda i Svenska kyrkan i Karlstads stift och Västerås stift i Karlstad för möte om lärandet i kyrkan. 

Mycket av det som är viktigt i livet behöver vi lära oss av andra människor. Till det hör livstolkning och förhållningssätt till varandra och skapelsen. 

Ett barn kan ha en grundläggande öppen hållning till andra och jag tänker att de flesta barn har en öppenhet för Gud. Tänk på barnets lek där allt är möjligt. 

När livet går vidare behöver vi goda pedagoger som lär oss den goda tron som gör oss fria att leva i tro, hopp och kärlek. En tro som öppnar för att tänka själv och som ger en grundtrygghet i tillvaron bär oss människor. Det är vad bärande lärande handlar om. Lärande som bär oss genom livet.

Vi behöver pedagoger som öppnar och inte stänger till livet för barnen.

En människa behöver också tänka etiskt, ta ansvar för hur hon lever sitt liv och vidga omsorgen. Vi har en stark överlevnadsinstinkt och de flesta vill allt gott för de närmaste, men värnandet om livet för människor långt borta och dem som är annorlunda än oss själva verkar vara något vi behöver lära oss. Det är lärande som skapar fred, lärande som bär.

På samma sätt som värnandet om hela planeten inte kommer naturligt för alla. Det är lärande som gör att vi tillsammans bär ansvaret för livet på vår hotade planet. Livsviktigt lärande, lärande som bär på hoppet om en framtid på jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar