måndag 13 juli 2020

Sommarkurs på gång - om psaltaren som hjälper att sätta ord på det svåra

I år går jag på en sommarkurs och kursen börjar med en del om bibeln och särskilt om det som vi kallar Gamla testamentet. 

Psaltaren i bibeln är en bok som har betytt oerhört mycket, här får du en länk så du kan se själv. 
Eller varför inte slå upp din bibel och bläddra och läs i psaltaren. 

Troligen känner du igen en del ord eller meningar och kanske märker du att vissa av de gamla bönerna kunde vara skrivna idag. De handlar om frågor som är eviga och som människor i alla tider ställer sig. De stora existentiella frågorna som ingen av oss kan komma undan. 

Psaltaren är ofta osminkad och utan censur när det gäller starka känslor av glädje och aggressioner. 
Jag behöver läsa vissa verser med en nypa salt och tänka bildligt. 
Det finns olika slag av död mitt i livet, besvikelser och sorger och separationer, inte bara själva döden som är livets slut. 
Och fienderna som författaren ibland önskar allt ont kan vi se som allt som hotar och förstör, strukturer och sammanhang som är destruktiva, även sjukdomar som pandemin vi är inne i. Inte bara personer som vill oss illa. 

Det är så som psaltaren har kunnat leva så starkt som den fortfarande gör, den är öppen för tolkning och möjlig att sätta in sig själv i. Den kan bli din och min bönbok om vi vill. Läs så kan du kanske som många andra hitta en känsla av igenkänning. Att det här kunde handla om oss själva. Att det är möjligt att känna igen sig.  
Det är ingen slump, beskrivningarna av svårigheter och lidande som finns är öppna och oftast inte särskilt specifika eller konkreta, på det viset beskriver de lägen som vi alla kan känna igen oss i. 
Psaltarens psalmer är bland de mest lästa och kända texterna i bibeln.  

En mycket intressant bok, som ingår i min sommarkurs, är "Det sårbara livet" av Fredrik Lindström. Nej det är inte han som är domare i På spåret och som har skrivit mycket och gjort en del bra TV.
Utan den här mannen är professor i Bibliska Studier (Biblical studies) vid Universitet i Lund.

Lindström tar med läsaren genom några viktiga böcker i det som vi kallar Gamla testamentet och visar på bibelns brottning med det faktum att vi alla är sårbara människor som lever under hot av sjukdom som pandemin eller andra skador.

Det finns ingen enkel förklaring på lidandet eller ondskans problem menar Lindström, men författarna ger uttryck för sina känslor och upplevelser i nödens stund. Istället för förklaringar finns formuleringar av nöden och ropet på hjälp till Gud. Hjälp att sätta ord på det svåra.

Psaltaren visar oss en Gud som är människans försvarare mot allt som vill bryta ner.
Gud ger oss livet och är den som står på vår sida. "Du vävde mig i moderlivet" och "Jag tackar dig för dina under. Förunderligt är allt du gör" sjunger psalmisten i 139e psalmen i psaltaren.
Det är bara när Gud är frånvarande som lidandet och sjukdomen drabbar människorna.

Men Gud ger hjälp och räddning till slut.
 
I psaltarens 121 psalm kan vi läsa:
Jag ser upp emot bergen: Varifrån skall jag få hjälp? 
Hjälpen kommer från Herren, 
som har gjort himmel och jord...

Herren ska bevara dig i livets alla skiften,
nu och för evigt.


Hela boken finns att ladda ner på nätet om du vill läsa den. 
Klicka här så hittar du den


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar