torsdag 23 juli 2020

När Gud är nära som en mor

Förra söndagen bad vi en bön i kyrkan, en bön som ingår i söndagens läsningar och som är en av de två dagens böner för sjätte söndagen i trefaldighet. 

Helige Gud, som möter oss med ömhet 
och är oss lika nära som en mor när hon sköter sitt barn, 
ge också åt oss den helighet som är barmhärtighet för världen. 
För Jesu Kristi skull, Amen.

Visst är den fin!

Vi har kommit ganska långt sedan Gud bara benämndes med manliga bilder och pronomen, även om ordet han och Herre är väldigt vanligt i bibeln och gudstjänsternas formuleringar. 
Vissa reagerar fortfarande när vi använder hon för Gud, men det gör vi med stöd av bibelns bilder och att den heliga Ande är femininum. 
Vissa av prästerna använder också hen för Gud, det ord som vissa ogillar starkt men som visar på någon som inte går att fånga in i manligt-kvinnligt eller när vi vill säga något som innefattar olika kön med ett ord.
Det är ju inte så att hon eller hen får ersätta han i talet om Gud utan de får komplettera varandra. Gud är större än vi kan tänka och föreställa oss, men vi kan hitta fram till aningar om vem Gud är genom att använda många olika bilder som kompletterar varandra. Ord som är komplementära ersätter inte varandra utan de gör bilden av det vi talar om mer komplett genom att lyfta fram olika synvinklar och synsätt. 
Och det behövs när vi talar om Gud och trons värld. Gud är större än vi kan tänka oss och har egenskaper som är av olika slag, både de som vi traditionellt har kallat för kvinnliga och manliga. 

Gud går självklart inte att stoppa in i små fack av traditionella könsroller eller stereotyper. Vi behöver ju komma bort från det tänkandet när det gäller människor också, är inte vi alla människa först?
  
Det är bra att använda många olika ord för Gud. Och just bilden av modern som sköter sitt barn i kärlek och omsorg fångar mycket av Guds väsen i bibeln. Så mycket av värme och trygghet, men också praktisk hjälp och handling.

Några exempel hittar du här:
I psaltaren 22:10 liknas Gud vid en barnmorska: "Du (Gud) hjälpte mig ut ut min moders liv, du lät mig vila trygg vid min moders bröst."

I Luk 13: 34 "Hur ofta har jag inte velat samla dig som hönan samlar sina kycklingar under vingarna" 

Och i Luk 15:8 liknas Gud vid en kvinna som söker efter en borttappat mynt, när hon äntligen hittar det blir hon så glad att hon ställer till med fest - "på samma sätt gläder sig Guds änglar över en enda syndare som omvänder sig"    

För att inte tala om alla de ställen där Guds omsorg och kärlek som övergår alla ord beskrivs, 
här ett exempel till från psaltaren 40.
"Du Herre, håller inte tillbaka din barmhärtighet mot mig, 
din godhet och din trohet skall alltid bevara mig".


Mats Hermansson har gjord denna fina presenningsikon

Bild: Presenningsikon av Mats Hermansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar