torsdag 28 februari 2019

Samma himmel och samma rättigheter

Nu på söndag börjar det som kallas fastekampanjen i Svenska kyrkan, den period då Svenska kyrkans internationella arbete fokuseras och vi gör en extra insats för nödlidande och behövande runt hela vår jord. Temat i år är Samma himmel, samma rättigheter men verkligheten ser olika ut.

I kyrkans år kallas den här tiden för fastan eller fastetiden och den pågår fram till påsk. Därifrån kommer namnet fastekampanj.

I fastetiden finns det traditioner av att avstå från något för sin egen del för att kunna dela med sig till dem som har det svårt eller behöver stöd. Men inte som en enkelriktad hjälp från dem som har till den som inte har, nej det är en fråga om jämvikt och gemenskap.

Hans Rosling påminner oss i sin bok Factfulness om hur fel det blir när vi delar in världens människor i vi och dem, i rika och fattiga och i u-länder och i-länder.
Han talar om att vi lätt hamnar i ett feltänk som ser klyftor och delar in verkligheten i svart och vitt, som betonar problemen och lidandet. Mer sant är att se den enorma utveckling till bättre liv som pågår på alla kontinenter och att se hela mänskligheten som ett vi.

Det är inte vi som är goda och rika som ger till dem som är offer och fattiga, nej vi delar med varandra och går tillsammans framåt mot en bättre värld.

Problemen är enorma men de minskar, om vi ska tro Rosling och all den statistik som han visar oss. Ett exempel är att barnadödligheten faktiskt minskar från år till år. Se mer på Gapminders sida

Tillsammans kan vi förändra läget till att bli ännu bättre genom att engagera oss, dela med oss och bli en del av den stora rörelsen och utvecklingen som är på gång. Rörelsen som handlar om att stötta varandra så att vi kan göra livet här på jorden bättre, vi lever alla under samma himmel. Vi har alla samma mänskliga rättigheter.
Vi behöver hjälpas åt för att vi alla ska få del av de rättigheter vi har. 

I år fokuserar fastekampanjen på katastrofhjälp - humanitärt stöd till dem som drabbats av krig, våld och naturkatastrofer.

Mera information får du här. klicka på länken.

Kampanjbild för Samma himmel... foto Magnus Aronsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar