tisdag 12 februari 2019

Internationellt engagemang - en självklarhet

Jag hamnade på ett möte med ombuden för Svenska kyrkans internationella arbete i veckan.

Det är alltid lika roligt att få se det engagemang som finns i våra församlingar för att stötta människor som behöver hjälp långt borta och nära. Engagemanget finns och lever starkt även om det ibland är en åldrande skara som gör mest. En generation som vet hur det är att leva i brist och ibland även i fattigdom.

För kyrkan är det omöjligt att inte engagera sig för människor som behöver stöd, kyrkan är i sig en rörelse för delande av liv och stöd, en rörelse som inte kan begränsas till ett land eller en del av jorden. Det är en klotrund församling där vi alla angår varandra och där vi alla kan ge varandra glädje och stöd, inspiration och resurser. Vi angår varandra så mycket att vi inte ens kan dra gränser mellan människor av olika religion eller politiska ideologier, inte mellan etniska grupper eller grad av fattigdom.

Unga engagerar sig också internationellt. Inte minst genom olika projekt som ger unga möjlighet att resa och uppleva andra delar av världen. Och ännu bättre att under en period få leva i en annan del av världen där livsvillkoren ser annorlunda ut än i vårt eget land.
Resorna förändrar livet för många som kommer med i projekten. Ofta räcker det med att se verkligheten och möta människor för att en medkänsla och ett engagemang ska väckas till liv.

Andrea och Josefin hade varit med i praktikantprogrammet och de var i Moçambique under hösten 2018. Du kan se deras instagramprofil här.
De berättade för oss den kvällen om sina upplevelser och det som gjorde mest intryck var berättelserna från Hulene dump. Det är en enorm soptipp där hundratals människor lever nära Maputo i Moçambique, hälften av dem är barn.
Soptippen hamnade i nyhetsmedierna under början av 2018. Det hade varit kraftiga regn och ett stort ras på tippen orsakade minst 17 döda och många skadade.

Kyrkan har ett projekt som kallas Hope Rescue för barn på soptippen. Barnen får komma till ett hus och få ett mål mat om dagen och möjlighet att gå i skolan. Barnen får en chans till en framtid där. 

Om du vill stötta det här projektet så kontakta Andrea eller Josefin: Läs Andreas och Josefins berättelse här och hitta deras e-postadresser längst ner på den sidan.

I år kommer temat för fastekampanjen att vara Samma himmel. Samma rättigheter. Men verkligheten ser olika ut. 

I Västerås stift finns projektet Praktikantprogrammet där unga har fått chansen att besöka och leva i Tanzania eller Moçambique under fyra månader. Tyvärr ligger projektet nere just nu men förhoppningsvis kan några ungdomar resa ut 2020 igen.

Här finns också projektet Ung i den världsvida kyrkan  Där får unga möjlighet att vara i Tanzania Filippinerna eller Costa Rica under tre månader, just nu pågår antagningen för resa under hösten och anmälan ska vara inne föra 15 mars 2019. 

Så det gäller att passa på!


Kampanjbild för årets fastekampanj, Samma himmel, samma rättigheter... foto Magnus Aronsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar