torsdag 14 februari 2019

Om "vi-och dom"-tänkandets falskhet...

I alla gemenskaper finns det risk för att ett "vi- och dom"- tänkande dyker upp. Alltså att vi gör stor skillnad mellan dem som är med och de andra.

Kanske är det nödvändigt ibland att dela upp människor i grupper för att vår hjärna inte klarar den enorma mångfalden som finns bland människor.

Men det finns flera risker i "vi-och-dom" tänkandet.
En av riskerna är att det nästan alltid också blir en värdering som kommer med. Att "vi" ses som bättre, mer värdefulla eller mer mänskliga än "de andra" som är sämre eller mindre mänskliga.
Rasismen ligger mycket nära och förstås sexism, och andra sätt där människor delas in i grupper av olika slag, etniska, gendergrupper, rika och fattiga osv. Där blir grupptillhörigheten viktigare än vem en person är. Där blundar vi för att det inom varje "grupp" finns väldigt olika individer och personer, även inom vår egen. Att se människor som grupper blir alltid en falsk bild, det blir till generaliseringar som inte visar verkligheten.

Vi-och-dom -tänkande är också en grogrund för rädsla för de annorlunda, och då ligger hot och våld nära till hands.
Vi och dom-tänkande finns i alla religioner, men också i politiska ideologier, i samhället och idrotten, ja nästan överallt. Sekten är bland de tydligaste vi och dom-tänkandet som finns, där är de som är med, "vi" är Guds barn och på väg till himmelen, medan de andra är ondskans barn eller djävulens...

Ett vanligt sätt att tänka där är "Om du inte är min vän så är du min fiende. Den som inte är med oss är mot oss."
Jag läste just en text när Jesus säger precis tvärtom, "Den som inte är emot oss, den är du för oss"
Som så ofta visar Jesus på ett annat sätt att tänka, ett sätt av generositet och öppenhet, ett inkluderande sätt.

De sätt vi har att undvika vi-och dem-tänkandet är ju att fokusera på det som är gemensamt för alla människor, det som förenar oss med varandra.
Vi är alla varelser som längtar efter att leva ett gott liv med närhet och kärlek, vi vill alla leva i fred och ha det bra, att de vi bryr oss om ska ha det bra som vi.
Vi är också alla människor som har både goda och mindre goda sidor, alla är vi felbara och har brister på olika sätt. Om det finns en skiljelinje mellan gott och ont så går den rakt igenom oss alla och inte mellan oss.
Kristet sett har vi ännu mer som förenar oss, vi är alla skapade av en och samma Gud som ser på oss alla med kärlek och omsorg, som vill att vi ska leva och göra gott.

"Vi och dom"-tänkandet behöver alltså bytas ut till ett vi-tänkande.

En engelsk gosskör får illustrera idag, alla är olika men har mycket gemensamt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar