fredag 3 februari 2023

Om det osynliga ljuset och uppenbarelsens ljus

Du aktar dig väl för ultraviolett ljus? Snart kommer våren med ett allt starkare solljus, eller ska du resa i sydligare trakter, då kan solskyddet behövas.
 
Det ultravioletta ljuset kan nämligen skada oss och till och med bidra till att bilda cancer i huden när solen strålar starkt. 

Kanske känner du till att det ljus som vi människor kan se bara är en liten del av det ljus och den strålning som finns omkring oss och träffar oss hela tiden. Ibland kallas det ljus och ibland strålning. Här kan du läsa mera  Wikipedia om ljus  

Det ljus som har en aning längre våglängd än det ljus vi kan se kallas infrarött ljus eller strålning och det som är har kortare våglängd är just det ultravioletta ljuset. Allt ljus och strålning påverkar oss men vi kan inte se det. Och det finns mycket mer strålning som har både längre och kortare våglängd.
Vissa mätinstrument kan fånga in delar av den, därför vet vi att den finns. 

Så är det med verkligheten och oss människor. Vi kan se vissa delar av ljuset, det som stämmer med våra ögon och hur de är konstruerade. Men inte allt det andra. 

Det här är en del av begränsningarna som finns i att vara människa. Villkoren vi lever under. 
Vissa djur och insekter kan "se" en del av de här formerna av ljus, och höra ljud som ligger utanför våra mänskliga örons förmåga. Tänk bara på hur en hund reagerar för både ljud och lukt som vi inte alls anar. 

Det är sällan vi tänker på att det är så här, att vi bara kan se en liten del av den verklighet som finns omkring oss, men gör det nu ett litet ögonblick. 
Tänk, verkligheten är mycket större än vi anar, mer komplex och vacker och annorlunda än vi ens kan föreställa oss. Om du lyssnar till en vetenskapsman ska du höra att trots all forskning så är det väldigt mycket som vi inte vet eller förstår. Mycket som vi kanske inte ens kan veta. 

Hur mycket av verkligheten som vi inte kan se går förstås inte att fastställa, särskilt det som inga mätinstrument heller kan fånga in. Det vet vi helt enkelt inget om.

I vardagslivet klarar de flesta av oss bra med den syn och hörsel vi har, särskilt eftersom medicin-vetenskapen och optikerna har lyckats ge oss bra hjälpmedel och behandlingssätt för att synen ska vara så bra som möjligt. 

Om det är så att våra sinnen bara kan fånga in delar av verkligheten omkring oss, hur kan vi då tvärsäkert säga något om det som ligger utanför. 

Hur kan vi tro oss veta något om det finns eller inte finns en Gud till exempel? Faktum är att det är omöjligt. 
Tänk på det när du hör någon som säger med största säkerhet att det inte finns en Gud. 
 
Jag vill påstå att det finns mycket som talar för att Gud finns. Men jag kan inte veta till 100 procent.
Det är därför vi alltid talar om tro när vi talar om Gud.

Och det är också därför det är så viktigt att Gud visar sig för oss, annars skulle vi inte kunna veta något säkert om Gud.
Bara därför att Gud har visat sig för oss, kommit till oss i Jesus Kristus kan vi veta att Gud är kärlek och godhet. 

Vi har orden om hur Gud visar sig i vår bibel.
Människor i olika tider och på olika platser har skrivit ner vad de varit med om.
Det är spännande berättelser och vacker poesi, men också våldsamma och rysliga berättelser.
Inte alltid har de som skrivit ner berättelserna förstått vad som hände, ibland har det blivit fel.
Ändå finns i bibeln så mycket värdefullt att den boken behövs för att vi ska veta mer om Gud och vad det är att vara människa. Där finns berättelserna om Jesus, hans liv och ord, död och uppståndelse.

Bibeln är vårt mätinstrument som kan visa sådant vi inte kan uppfatta med egna ögon eller öron.
 
Men det märkliga är att när vi har sett det bibeln visar oss så kan vi se det i vår omgivning också.
Vi kan lära oss att tolka tillvaron så att vi ser Guds hand i skönhet och kärlek, vänskap och i naturen.
I en medmänniskas ögon och i evolutionens livskraft kan vi då se spår av en kärleksfull skapare.

Tända ljus på predikstolen i Sura kyrka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar