tisdag 28 februari 2023

Andlig bålstyrka - Kan vi öva vår andlighet?

Varje år sedan 2013 år sedan kommer Ärkebiskopens fastebok ut, den kommer i början på året för att kunna läsas och användas under fastetiden.
I år är det prästen Marit Norén som har skrivit den, hon var tidigare biskopens adjunkt i Västerås stift och är nu anställd som metodutvecklare med specialisering genus på Kyrkokansliet Svenska kyrkan.

Det är en spännande och mycket användbar bok Marit Norén har skrivit. Den är praktisk och med ett andligt djup och en god teologi som bejakar livet och tron som en rimlig väg i livet.
Men tron är inte bara en rimlig väg utan en väg som ger stöd och bålstyrka för att orka genom alla de svårigheter som livet för med sig för de flesta.
Jag fick lov att googla runt lite på bålstyrka för att få bättre koll på vad som kan menas, något som säkert de flesta som tränar känner till mycket väl.
Bålen är på ett sätt centrum av kroppen, mellangärdet och ryggens muskler, den gör att vi kan stå upp och röra oss. Den gör att vi kan andas och hålla oss upprätt. När den inte fungerar har vi ont i ryggen eller får andningsproblem osv. 

Det är inte den sämsta bilden att använda för människans centrum på ett annat sätt. Det som handlar om vad vi tror på och förväntar allt gott ifrån, det som är vår Gud.
Norén gillar moderna bilder och har ett språk som vidgar kretsen som kan ana vad det handlar om att leva med Gud. Hon skriver om att koppla upp sig som en bild för att hitta den inre stillheten på väg mot bönen. Hon visar på ett gott sätt hur gudstjänst och bön inte behöver vara något märkligt utan att det är helt naturligt för oss människor att sträcka oss utåt och inåt och hitta den bön som redan finns där, som ärkebiskop Modéus skriver. 

Norén sätter också fingret på en viktig punkt när hon tar upp ateisten Stephen Hawkins syn på Guds existens och hennes egen, det är fråga om olika perspektiv och olika sätt att se på tillvaron. Olika grundhållningar som är något annat än vetenskapens utforskande och mätande, hon kallar det "qualia".

Det handlar om en livsupplevelse som inte orden räcker till för att tala om, om jag förstår det rätt, och den kommer att styra hur vi uppfattar tillvaron. Till exempel med eller utan Gud. 

Gud är alltid nära oss enligt vår tro.
Det är vi själva som kan ha nytta av att öva oss i att uppleva gudsnärheten med något som kan likna ett träningsprogram. Inte för att vi ska bli mer älskade, bättre kristna eller finare eller frommare.
Utan för att det är ett bra sätt att hjälpas åt för att se verkligheten.

Och där kan boken Andlig bålstyrka vara ett bra hjälpmedel.


Lyssna på Marit Norén här när hon talar om Andlig bålstyrka

Se några av övningarna i boken här på Verbums hemsida


Träna din fysiska bålstyrka från Runners world

Fem grymma bålövningar du kan göra hemma från Sport Performance Center på Youtube
om du vill ha flera idrottsliga övningar för att träna bålen så finns det mycket att hämta där. 


Årets fastebok är Andlig bålstyrka av Marit Norén, utgiven 2022 av Verbum förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar