onsdag 29 maj 2019

Himmelsfärdsdag, en dag för avsked och närvaro

Så är det dags att fira Kristi himmelsfärds dag igen. En dag som kanske inte är så lätt att förstå sig på. Men som faktiskt är en viktig dag i kyrkans sammanhang.

Om vi ser till de bibliska berättelserna hittar vi det här:Jesus har levt med lärjungarna, talat med dem, de har kunnat se och höra, röra och känna. De har upplevt honom med alla sinnen. 

Även efter uppståndelsen på den tredje dagen har de kunnat vara nära honom och se och höra honom och dela måltider med Jesus.

Men nu är det slut med det. Han lämnar dem.Vad som händer är svårt att veta, ja rent omöjligt att veta vad som evangelisten menar konkret och bokstavligt med orden "Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen" Luk 24: och i Apostlagärningarna "såg de hur han lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ut deras åsyn." (här finns Apg 1)


Himmelsfärden innebär att Jesus inte är närvarande på samma sätt som förut, utan på ett annat sätt. I kyrkan har det uttryckts så att Jesus är närvarande med oss på ett delvis osynligt sätt. Han är med oss alla dagar till tidens slut. När han lämnar den jordiska kroppsliga närvaron kan han vara nära oss alla. Guds närvaro finns kvar men svårare att se och uppfatta.


Lärjungarna fick lära sig att se på ett nytt sätt. Lära sig att upptäcka Guds närvaro på många olika platser och situationer. Se att Gud finns i djupet av vår själ, i relationen mellan oss när den är full av respekt, i livskraften som vi ser i våren som breder ut sig och grönskar mer dag för dag. Anden skulle snart hjälpa dem att se Gud. 

Vi kan också lära oss att se att Jesus går med oss genom livet som han delade livet med dem då, nej ännu närmare, i oss själva finns Gud och delar alla dagar och nätter med oss. 
Det finns sätt att lära sig att se Gud med oss, vi kan hjälpas åt, de som har upptäckt närvaron kan hjälpa andra att se den. Vi kan berätta och visa.

I kyrkan är det här en väldigt viktig del av vad vi gör. Tillsammans gör vi gudstjänst, vi aktualiserar Guds närvaro genom att samlas, läsa ord ur bibeln, sjunga tillsammans, fira nattvard, predika och berätta. Vi påminner varandra om att vi inte går ensamma genom livet.

Vi hjälps åt att uppleva det just då för att vi ska komma ihåg att det gäller alla dagar, hela tiden. 

Kanske kan vi ibland erfara närvaron, känna en närvarande varm kärlek omsluta oss. 
Men även om vi inte gör det, när vi inte känner ett ända dugg, får vi ändå lita på att Gud är med oss, alla dagar och nätter, intill tidens slut och i evighet.

Kristi himmelsfärds dag betyder att en närvaro byts till en annan.
När Jesus lämnar oss så kommer han oss ännu närmare. Han lever inom oss och omsluter oss på alla sidor. 
Obegripligt? Kanske, men mycket verkligt för den som lärt sig att se.


rsommar vid Finnåkers kursgård Västerås stift

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar