onsdag 29 maj 2019

Himmelsfärdsdag, en dag för avsked och närvaro

Så är det dags att fira Kristi himmelsfärds dag igen. En dag som kanske inte är så lätt att förstå sig på. Men som faktiskt är en viktig dag i kyrkans sammanhang.

Om vi ser till de bibliska berättelserna hittar vi det här:Jesus har levt med lärjungarna, talat med dem, de har kunnat se och höra, röra och känna. De har upplevt honom med alla sinnen. 

Även efter uppståndelsen på den tredje dagen har de kunnat vara nära honom och se och höra honom och dela måltider med Jesus.

Men nu är det slut med det. Han lämnar dem.Vad som händer är svårt att veta, ja rent omöjligt att veta vad som evangelisten menar konkret och bokstavligt med orden "Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen" Luk 24: och i Apostlagärningarna "såg de hur han lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ut deras åsyn." (här finns Apg 1)


Himmelsfärden innebär att Jesus inte är närvarande på samma sätt som förut, utan på ett annat sätt. I kyrkan har det uttryckts så att Jesus är närvarande med oss på ett delvis osynligt sätt. Han är med oss alla dagar till tidens slut. När han lämnar den jordiska kroppsliga närvaron kan han vara nära oss alla. Guds närvaro finns kvar men svårare att se och uppfatta.


Lärjungarna fick lära sig att se på ett nytt sätt. Lära sig att upptäcka Guds närvaro på många olika platser och situationer. Se att Gud finns i djupet av vår själ, i relationen mellan oss när den är full av respekt, i livskraften som vi ser i våren som breder ut sig och grönskar mer dag för dag. Anden skulle snart hjälpa dem att se Gud. 

Vi kan också lära oss att se att Jesus går med oss genom livet som han delade livet med dem då, nej ännu närmare, i oss själva finns Gud och delar alla dagar och nätter med oss. 
Det finns sätt att lära sig att se Gud med oss, vi kan hjälpas åt, de som har upptäckt närvaron kan hjälpa andra att se den. Vi kan berätta och visa.

I kyrkan är det här en väldigt viktig del av vad vi gör. Tillsammans gör vi gudstjänst, vi aktualiserar Guds närvaro genom att samlas, läsa ord ur bibeln, sjunga tillsammans, fira nattvard, predika och berätta. Vi påminner varandra om att vi inte går ensamma genom livet.

Vi hjälps åt att uppleva det just då för att vi ska komma ihåg att det gäller alla dagar, hela tiden. 

Kanske kan vi ibland erfara närvaron, känna en närvarande varm kärlek omsluta oss. 
Men även om vi inte gör det, när vi inte känner ett ända dugg, får vi ändå lita på att Gud är med oss, alla dagar och nätter, intill tidens slut och i evighet.

Kristi himmelsfärds dag betyder att en närvaro byts till en annan.
När Jesus lämnar oss så kommer han oss ännu närmare. Han lever inom oss och omsluter oss på alla sidor. 
Obegripligt? Kanske, men mycket verkligt för den som lärt sig att se.


rsommar vid Finnåkers kursgård Västerås stift

måndag 27 maj 2019

Efter EU-valet, Sverige ett allt mer segregerat land?

Dagen efter EU-valet finns många blandade känslor.
Både hos mig och i kommentarerna i olika media.
Högervindar blåser i Europa sägs det, och det är partierna längst till höger som ökar samtidigt som vänstern och Socialdemokraterna håller ställningarna i Sverige.

Det är svårt att få någon överblick över hur utvecklingen sker och vart det kommer att leda.
En känsla är att en allt starkare splittring mellan olika grupper och partier håller på att ske så att förståelsen minskar och polariseringen ökar.
Ett djupare nedgrävande i sina egna skyttegravar och att fler går in i sina egna bubblor eller rum som inte har mycket gemensamt med andras rum.
Tänk på de olika partiledarnas tal i går kväll. Nästan alla gör uttalanden i sina egna världar och i sitt snäva perspektiv där andra synsätt är främmande och ofta otillåtna.

I sociala medier är detta ännu tydligare, där kan åsikter och tankar angripas våldsamt och med stor aggression. En annan synvinkel accepteras inte av trollens hätska vrede, den enögda ilskan hotar och idiotförklarar ett annat sätt att se på tillvaron eller olika politiska ställningstaganden.
Vad händer i ett samhälle där människor har slutat lyssna till varandra? Vi är inte riktigt där ännu men rör oss åt det hållet.

Tänk bara på det som hände med Sverigedemokraternas ledande person i valets slutskede. Han polisanmäldes för sexualbrott. DN skriver om det här. Men vad händer i valet. Partiet går framåt.
Det samma hände ju vid den sk järnrörsskandalen för några år sedan.
Det vissa ser som en stor skandal är för andra likgiltigt och de kan fortsätta att lägga sin röst på den som förorsakat skandalen... Eller är det så att många inte alls följer med i media och därför inte har en aning? Så var det troligen när SD fick lika många eller flera röster i flera kommuner trots att de inte gjort något alls där, deras stolar hade stått tomma.

Olika världar och olika rum finns bredvid varandra i vårt land och mellan dem finns inte mycket kommunikation och allt mindre förståelse.
Länge har Sverige varit ett bostadssegregerat land, villaområden och hyreshusen är som olika världar i våra städer och samhällen. Uppdelningen har ökat genom friskolorna som har gjort att olika grupper aldrig möts. Stad och land är en skillnad inte bara i servicenivå utan i levnadssätt för många.
Nu kanske vi ser nästa steg?

Men samtidigt som vi kan se en typ av förändringar mot ökad splittling så finns också andra, ibland motsatta. Vissa söker enklare livsstil och mer gemenskap och dialog i samverkan. 
Motsatta förändringar sker samtidigt i ett land, frågan är vilka som hör till framtiden och kommer att växa.

Jag ber en bön om att det är gemenskap, samhörighet och samverkan som ska få växa sig starkare.

Bönsöndagen har just passerat, och i år sammanföll den med valet till EU-parlamentet och Mors dag. Förra gången alla dessa tre var på samma dag skrev jag en text på min blogg, du kan läsa den här genom att följa länken. Det var 2014 jag skrev den.


måndag 13 maj 2019

Mera Fair Trade!

Den här veckan har Fair trade firats på flera olika sätt i vårt land.

Det var Fairtrade Challenge som pågick 9-12 maj och som handlar om att bli så många som möjligt som fikar fair trade- producerade varor.

Och World Fair Trade day - den 11 maj som firades i många olika länder runt jorden.

Och hos oss i Arboga firade vi Världsbutiken Amos som nu har funnits i 40 år.
Det är faktiskt längst i hela Sverige.

Jag har engagerat mig för Fair trade under en lång tid, jag anser att det är ett av de bästa sätten att göra en insats för att ge några människor i vår värld en bättre möjlighet att leva och försörja sig. Ett bra och nödvändigt sätt tillsammans med bistånd och katastrofhjälp.

Själva grundtanken handlar om att människor ska kunna försörja sig själva och sina familjer på det de själva kan producera. Jag betalar gärna lite mer om jag vet att den som har odlat mitt te eller kaffe kan leva på sitt arbete.

Vi känner till att det finns fruktansvärda arbetsmiljöer där barn och kvinnor tvingas arbeta för småpengar under slavliknande förhållanden i flera olika länder i så kallade utvecklingsländer.
De får så lite betalt att alla i familjen måste arbeta många timmar varje dag.

Det är en sida av saken, att verka för att barn ska gå i skolan istället för att arbeta.

Ofta är arbetsmiljöerna mycket skadliga för hälsan och det hänger också ihop med målen att producera saker så billigt som möjligt.
Fair trade-handeln gör människor fria från de stora industrierna och slavarbetet i och med att de tillsammans kan bilda kooperativ och bli självägande, och allt på grund av att de får rimligt betalt för sitt arbete.

Kanske känner du igen den här fina loggan, det är produktmärknings-loggan som visar att en vara har framställts på ett bra sätt. Läs här om allt det goda som märket innebär.


Att handla en vara med den loggan gör alltid nytta, men i och med att det är en produkt som märks så är inte hela kedjan mellan producenten och brukaren garanterad att vara ok. 

Har du sett fairtrade-märkta rosor från Kenya? Ofta transporteras de med flyg. 
Märket garanterar inte miljöhänsynen hela vägen, arbetsmiljön i transport eller försäljarleden osv. Men producenterna har det bättre och det är en god insats för att minska fattigdomen i världen. 

Om du vill göra en ännu bättre insats  är det det här märket som gäller, läs om det här!

Märket garanterar nämligen att hela kedjan är ok. 
WFTO-märkningen innebär att hela organisationen (producent, importör och återförsäljare) åtar sig att följa de 10 principerna för Fair Trade och den Fair Trade Standard som är globalt erkänd. 

Att kriterierna följs kontrolleras. 
En vara som gått igenom hela handelskedjan, från producent till återförsäljare, blir därmed 100 % Fair Trade. 

Och så här ser de tio principerna ut:

1. Bättre möjligheter för marginaliserade producenter

Genom handel skapar organisationen möjligheteter för marginaliserade småskaliga producenter att uppnå ekonomisk självförsörjning.


2. Transparent och demokratisk organisation

Organisationen är transparent, agerar ansvarsfullt mot alla sina intressenter och har en demokratisk organisationsstruktur.


3. Handel med socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar

Organisationen tar socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar och strävar efter att ha långsiktiga handelsrelationer.Handeln bygger på solidaritet och förtroende. Ingen part vinstmaximerar på producentens bekostnad.


4. Rättvist pris och rättvis betalning

Priset bestäms genom en öppen dialog mellan handelspartnerna, så att det blir ekonomiskt hållbart i alla led. Män och kvinnor får lika betalning för lika arbete.


5. Inget barnarbete eller tvångsarbete

Organisationen garanterar att barnarbete och tvångsarbete inte förekommer inom produktionen, att FN:s barnkonvention respekteras och att nationella arbetslagar följs.


6. Icke-diskriminering, jämställdhet och fackliga rättigheter

Organisationen motarbetar alla former av diskriminering, verkar för jämställdhet och säkerställer rätten till kollektiv organisering.


7. Goda arbetsförhållanden

Organisationen garanterar goda arbetsvillkor och en säker och hälsosam arbetsmiljö, i enlighet med ILO:s kärnkonventioner.


8. Kapacitetsbyggande

Organisationen arbetar för att stärka de positiva effekterna av Fair Trade för marginaliserade småskaliga producenter.


9. Ökad medvetenhet om Fair Trade

Organisationen arbetar för att öka medvetenheten om Fair Trade och om behovet av rättvisa handelsvillkor. Organisationen informerar också om producenterna som odlar och tillverkar varorna.


10. Miljöhänsyn

Organisationen bedriver ett aktivt miljöarbete för att göra sin verksamhet mer hållbar. Inköp, produktion och packning sker på ett sätt som minimerar påverkan på miljön.

Källa:Fairtradeorg se
Tidigare på min blogg om Fair trade



måndag 6 maj 2019

De fattiga och Notre Dame

Lena Andersson skriver krönikor i DN på lördagar, hon är ofta läsvärd även om jag sällan håller med om allt hon skriver, men nästan alltid skriver hon tankeväckande.
Lördagen den 27 april citerade hon Jesus i sin text som bl.a. handlade om de enorma gåvor som kommit in till återuppbyggnaden av den nedbrunna katedralen Notre Dame i Paris.
   
Kritiken har varit skarp mot det faktum att så mycket pengar skänks till en gammal byggnad medan människor lever i nöd och fattigdom.

Citatet från Jesus är det här: "De fattiga har ni alltid hos er och dem kan ni göra gott mot när ni vill, men mig har ni inte alltid." (Markus 14:7) Han säger det till sina lärjungar just när en kvinna har hällt dyrbar balsam över Jesus huvud, de undrar varför inte oljan såldes och pengarna gavs till de fattiga istället.
Det som Lena A ser som en narcissistisk Jesus kan jag se som en sorgsen och realistisk person. Han vet något som vi har glömt eller inte vill se om oss själva och de strukturer vi skapar. De som gör att det finns fattiga som lider.
Vissa av oss satsar på oss själva och egen lyx långt före andra människors välbefinnande och till och med överlevnad.
Vi människor är begränsade och gör ofta misstag, och konsekvenserna blir ofta lidande hos oss själva eller andra. Vi lever styrda av självbevarelsedriften och självcentrering, av egoism och ofta av grupp-egoism.
Vi har en levnadsstandard som är självklar för oss men som de flesta i världen inte kan drömma om att nå upp till. Samtidigt finns extremt rika som lever lyxliv som är otänkbara för oss att nå upp till. 

Tyvärr är det en naiv önskedröm att vi skulle kunna välja att leva goda liv eller handla gott i så hög grad att fattigdomen utrotas på jorden. Jag önskar det vore sant. Och jag skulle bli väldigt lycklig om det visade sig att jag har fel om det här. Att vi kan lindra fattigdomen och dess effekter men inte kommer längre.

Är det då ok att ge miljarder till att bygga upp katedraler medan tiggares pappmuggar gapar tomma?
Vi behöver katedraler och vackra historiska minnesmärken, vi behöver platser och byggnader som talar om vår existentiella grund med språk utan ord. Men samtidigt går det inte att vända ryggen till våra medmänniskor och behålla en mänsklig nivå.
Vi kan göra två saker samtidigt, "både- och" det är mitt svar.

I vulgärdebatten ställs ofta det ena mot det andra, nyanlända mot pensionärer, missbrukare mot dagisplatser och så vidare. Men låt oss inte gå på de förenklingarna. "Både-och" är möjligt i ett rikt välfärdsland som Sverige och i de flesta länder runt jorden.

Alternativen är inte det ena eller det andra utan i olika hög grad bidra till flera behjärtansvärda ändamål.
Vi kan mera än vi tror oss kunna, men samtidigt klarar vi inte att förändra hela samhällsstrukturen och maktordningarna.
De fattiga har vi alltid hos oss, dem kan vi stötta och försöka ge hjälp till självhjälp, ge medel att förändra sina egna situationer. Och det är inte lite. Det finns insatser vi kan göra och stötta, som till exempel Svenska kyrkans internationella arbete som just har bytt namn till ACT Svenska kyrkan.

Jesus ser med sorg på läget på jorden, han ser hur vi aldrig kommer att skapa ett paradis här på jorden, de fattiga har vi alltid hos oss.
Och ännu närmare, vi bär alla fattigdom i oss själva. Brist av olika slag, längtan och saknad och tomhet. En fattigdom som vi inte kan rå på själva.
Något som bara Gud själv kan förvandla till en helt ny typ av rikedom.

Guds hand, skulptur av Carl Milles, Millesgården i Stockholm