torsdag 6 december 2018

Ersättare eller efterföljare eller både och?

Svenska kyrkan i Limhamn syns på sociala medier och speciellt på Twitter - se deras konto här
Under ett par dagar har det skrivits en hel del om en tweet som de skrev.
Vissa har gått i taket och spytt galla över Limhamns kyrka, över hela Svenska kyrkan osv.
Andra har applåderat.
Varför så mycket skrik kan man undra.

Så här ser deras tweet ut:


Känns det upprörande? Känner du ilska börja koka eller sprids ett litet leende på dina läppar?

För dig som inte känner till Greta Thunberg så kan du läsa mer här på Wikipedia eller googla.
Greta är en ung tjej (född 2003) som har reagerat på hur lite som görs för att möta klimathotet från politiker och alla vuxna, bland annat har hon startat en skolstrejk. Greta Thunberg finns också på Twitter. Hon har uppmärksammats väldigt mycket i nyhetsmedia, även internationellt.
Hon har också kända föräldrar, hennes mor är Malena Ernman.

Är hon en efterträdare till Jesus? Ja varför inte, Jesus verkade för allt gott och han ville påverka andra till att också göra det: "Älska Gud av hela ditt hjärta och älska din nästa som dig själv" var ett av hans budord.
Att älska Gud är i kristen tradition att älska skaparen, den som har gett oss allt gott och därför att vårda skapelsen. Det är viktigt att inte glömma att "älska" i bibeln mindre handlar om känslor och mera om ett sätt att leva sitt liv, vilka val vi gör och hur vi behandlar eller vårdar dem vi älskar. Det handlar om relationer, attityder och handlingar.

Det är inte omöjligt att tänka sig att någon som verkar för det goda kan ses som en av efterträdarna till Jesus från Nasaret.
"En av" är viktigt här och gör stor skillnad. Ingen människa kan vara Jesus efterträdare på egen hand, om någon säger sig vara hans enda efterträdare blir det fel, det är som att säga att personen är gudomlig på samma sätt som Jesus och kan ta hans plats. Ingen människa kan ersätta Jesus. Men om det handlar om att vara en av många som jobbar för det goda så är det ganska ok.

Vi använder oftare andra ord än efterträdare, till exempel kan det vara efterföljare eller lärjunge eller kristen, den som försöker leva som Kristus lärde eller visade.
En klassisk bok är "Kristi efterföljelse" troligen sammanställd av munken Tomas à Kempis.

En av anledningarna till att vissa går i taket är nog att de menar att en efterträdare är något mer än bara en efterföljare eller att de vill avgränsa personer som är Jesus efterföljare eller efterträdare till dem som har den rätta tron?

Tro är ju i vår lutherska tradition det samma som förtröstan eller förlitande på den som är större än oss själva, att älska och respektera Gud, att acceptera att vi är accepterade som teologen Tillich sade.

Och att denna tro får konsekvenser i hur vi lever våra liv, att vi som är accepterade också accepterar varandra, att vi älskar vår nästa som oss själva, att vi gör vad vi kan för att värna den hotade skapelsen. Och däri ligger efterföljelsen som jag återkommer till mera en annan dag.

Men det kan vara bra att använda andra ord ibland för utmana och få oss att tänka lite mer. Just det som Limhamns kyrka gör med sin blandning av skämt och allvar.


Här kan du se Greta Thunberg och höra hennes tal till FNs generalsekreterare nyligen:




Om Kristi efterföjelse
köp boken på bokbörsen här eller
ladda ner den eller läs den på engelska här.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar