tisdag 20 november 2018

Årets julklapp - ett steg i rätt återvunnen riktning

Nu kom nyheten att årets julklapp är utsedd - det återvunna plagget.

Att utse årets julklapp är lite märkligt långt före jul och innan de flesta har köpt några julklappar alls.
Men handelns utredningsinstitut HUI som utser produkten menar att det går att se vad som kan bli årets julklapp genom att hitta något som uppfyller något av tre villkor eller kriterier,
- det ska spegla samtiden eller representera den tid vi lever i
- det ska vara en nyhet eller visa på ett nyväckt intresse bland svenskarna och
- det ska representera ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter, skriver HUI på sin hemsida.
Det är alltså en bedömning av bl.a. vad som kan dra in mycket pengar till affärerna alltså, och samtidigt har det fungerat som en kraftig reklaminsats. Programmet Medierna på Sveriges Radio P1 skildrar hur det är ett av de smartaste pr-jippot någonsin som alla nappar på. Vilket också händer i år som t.ex. här i DN.

Kommersiellt och en reklamkupp som alla andra nappar på alltså, till och med den här bloggen!
Men det finns en anledning i år att jag nappar, till skillnad mot när bakmaskinen och VR-glasögonen utsågs.

Återvunna prylar är nämligen något som jag brinner för, mina kläder är för det mesta köpta på Tradera eller Brödet och fiskarna, Stadsmissionen eller Myrorna osv. Jag kollar ofta second-handbutiker när jag vill skaffa något och skänker gärna eller säljer begagnat.
För mig är det en sund utveckling av vårt överflödssamhälle att vi försöker minska slöseriet och minskar den enorma mängden av allt som slängs bort.

Resurserna är begränsade på vår planet och vi behöver ta vara på dem, vara goda förvaltare av allt det goda jorden och mänskligt arbete kan ge oss. Det går inte att kasta bort mat eller användbara kläder och prylar och samtidigt tänka att man själv lever ett moraliskt gott liv i en värld där så många lider brist och några till och med svälter.

Allt det vi har är Guds gåvor till oss och ska vårdas och skötas om. Det är en del av ansvaret vi har som människor att bruka och bevara jordens resurser för kommande generationer.

För en gångs skull är jag med på årets julklapp, låt oss ge återvunna kläder och saker till varandra till julen. Och när det ska köpas nytt satsa på Fairtrade och ekologiskt.

Julens innersta budskap handlar om generositet och givmildhet, om Gud som ger kärlek och nåd till oss, om Gud som föds och blir en av oss. Det handlar om delande och givande, och väldigt lite om köpande och vinstmaximering.
Årets julklapp är ett steg i rätt riktning.
På väg till en återvinning av Julens verkliga budskap.

En återvunnen skrivmaskin..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar