tisdag 16 juni 2020

Kyrkans år som hjälpmedel till fördjupning

Trefaldighetstiden har just börjat i kyrkan, det är den långa perioden i kyrkoåret som handlar oss själva. Om växt och mognande och om fördjupning i tro och som människor.

När bilden av Gud har förtydligats på Heliga Trefaldighets dag är det dags att se på relationen mellan Gud och människor, och vad det kan betyda för relationerna mellan människa och människa.

Söndagen vi just passerat handlade följaktligen om vårt dop, det som för de flesta av oss är ett tecken på början av relationen mellan Gud och oss. 

Det är faktiskt en av de grundläggande anledningarna till att vi har barndop i vår kyrka. 
Att det ska gestalta den förekommande nåden och kärleken. 

Långt innan vi själva kan prestera goda handlingar eller konstruera tankegångar, långt före våra eventuella grubblerier om Gud så finns Gud där med ett öppen famn.
Ett starkt bejakande och med löftet om närvaro. 
"Jag är med er alla dagar till tidens slut" är orden från Matteusevangeliets slut som vi läser vid alla dop. 
Relationen finns där redan innan vi känner till den eller tar ställning. 

För någon kan det kännas knepigt att inte få välja själv, och det är den vanligaste invändningen mot barndopet. "Jag vill att hen ska få bestämma själv om tro och religion och kyrka när hen växer upp."

Men det beror alltså på tron att Gud redan är där, redan har givit oss livet och utrustat oss med gåvor och talanger. Gud har vävt oss i moderlivet och sagt "bli till", Gud vill att du och jag ska finnas till. 
Att vi ska leva och ha det bra på jorden, och dela liv och ägodelar med varandra. 
Gud är vårt ursprung.

Att bestämma själv är ju bra, men föräldrar sätter ju alltid sin prägel på sina barn. 
Allt vi säger och gör, vad vi tror på och våra åsikter, allt det är något vi ger till våra barn. Våra vanor och ovanor sätter sina spår i dem, och det är mera vad vi gör än vad vi säger.
Varför inte vara medveten om det och ge dem det goda? 
Varför inte ge barnen så stora möjligheter som möjligt? 
Lära dem språk och tankar, dela allt det viktigaste vi vet med dem? 

Varför inte ge dem tryggheten i att veta att det finns en kärleksfull Gud som går med och bejakar dem i allt?

Dopet ger tillhörighet och påminner om Guds goda närvaro i allt som sker. 
Det är den bästa grunden som finns för att växa och mogna som människa, en bas för fördjupning.
Förankring och trygghet tillsammans med frihet att gå framåt.

Kyrkans år är ett utmärkt redskap för att hitta mer fördjupning i sitt liv. 

Här får du en länk till en blogg där olika präster delar med sig av Tankar inför helgen, en tanke för varje söndag med koppling till aktuella händelser.


måndag 15 juni 2020

Sommarkurs på gång: Kyrka och teologi i pandemiernas tid och lite om poddarnas värld

 
Nu har jag kommit in på en sommarkurs och du kommer nog att märka av det här på bloggen.

Kyrka och teologi i pandemiernas tid heter kursen som går på Enskilda Högskolan i Stockholm, men jag behöver inte åka dit, allt sker digitalt.

Det blir första kursen jag går på den skolan, och det ska bli spännande att lära känna en ny högskola och samtidigt fördjupa sig lite grann den här sommaren. 
Särskilt med ett så aktuellt ämne. 
Vi behöver reflektera en hel del över vad Coronapandemin innebär för samhället och framtiden.
Men också vad den betyder för kyrkan och dess framtid på olika sätt.

Jag läser mycket böcker men ibland är det väldigt bra med en morot eller piska för att se till att det blir av att läsa lite tyngre böcker.

Jag har börjat lyssna på poddar en del när jag är ute och kör med min biogasbil. En av de favoriter jag har hittat är Läsarpodden som bland annat kommer från Enskilda högskolan i Stockholm. Och därför kändes det bra att gå en kurs just på den skolan. Det var en bidragande orsak till att jag valde just den här kursen. 

Om du inte vet vad en podd är så kan det enkelt förklaras med att det är ungefär som ett radioprogram som kan avlyssnas via en mobiltelefon eller dator. 
Läs mera här på Wikipedia under ordet Poddradio.
Det finns en enorm mängd av olika poddar i alla olika möjliga ämnen. 

Här kan nördarna breda ut sig hur mycket som helst och ofta hitta några som vill lyssna och ibland också komma i kontakt med andra som har liknande intresse. 
Här en sida kallad Poddtoppen med populära poddar just nu och här en annan som kallas podcasts punkt nu. 
Där ser du också att t.ex sommarprogrammen från P1 och andra traditionella radioprogram också finns i podd-form och kan avlyssnas i din mobil, platta eller dator. Det finns förstås också mängder av poddar på andra språk i olika ämnen som du kan lyssna på om du vill.

Det är relativt enkelt att spela in ett samtal eller ett ljudprogram och därför har många försökt att nå ut via poddar.

Här ser du några av mina favoriter:
Teologi i tiden från Svenska kyrkans enhet för forskning och samtidsanalys
Ingen hinner fram är en podd med två präster från Göteborg som samtalar om aktuella ämnen
Tolkning pågår är en podd som tar upp varje söndags tema och texter i kyrkan, det är som inspiration för den som ska predika men också en chans att få tänka omkring frågor om livet och tron.

En som ligger mig varmt om hjärtat är Joachim Elsanders podd Kolportören som hann komma i några få avsnitt innan Joachim dog.

Några som jag lyssnat på en del är Jesusfeministpodden, Präster med gäster och En präst och en mammut. Det finns verkligen mycket att hitta i poddarnas värld.

Många poddar är väldigt ojämna och en del kan vara mycket bra och inspirerande medan andra gör att man vill stänga av så fort som möjligt. Tyvärr har vissa dålig ljudkvalitet och fungerar inte på grund av det. Men det finns en hel värld att upptäcka.

Nu åter till kursen... (fortsättning följer)




måndag 8 juni 2020

Gud är större - tankar efter Heliga Trefaldighets dag

Gud är större.
Har du hört de orden förut?

Kanske från Ärkebiskop Antje Jackelén
Vissa tänker direkt på den muslimska trosbekännelsen som direkt översatt betyder just Gud är större och är en förkortning av "Gud är större än allt".
Eller varför inte Svenska kyrkans ungas projekt om Tro, HBTQ och sånt. (Ladda gärna ner materialet du hittar om du följer länken)

Gud är större än vad kan man undra?
Mitt svar är att Gud är större än alla våra tankar och föreställningar om Gud. På ett sätt är det en självklarhet för oss om vi tänker om vad eller vem Gud är att om Gud finns så är Gud alltid större än vad vi kan tänka oss. 

Den gud som är så liten att vi kan tänka oss hur den är, den sk guden är för liten, omöjlig att tro på, ointressant och en falsk tankekonstruktion. Det är den guden alla ateisterna talar om och den guden drabbas av alla deras argument.

Den lilla guden är söndagsguden och den världsfrånvända felfinnaren, den småsinta moralismens gud som bryr sig om sexuell läggning och svordomar, syndakataloger och mycket annat.

När vi gör Gud för liten kan vi börja tro att vi själva kan kontrollera Gud och använda Gud till vår vinning eller för att ändra på det som sker. Vi kan börja tro att vi har alla svar själva och därför har rätt att säga till andra vad de ska tänka och tro. 

Tro och politik hamnar så lätt i den gropen, att tro sig ha sanningen själv medan de andra är förblindade och utanför. Allt för ofta leder det till motsättningar och våld. Och det leder alltid till ett vi- och de-tänkande som aldrig är bra.    

Heliga trefaldighets dag har just passerat. 
En viktig dag som lyfter fram att Gud är större.

Det handlar om den hemlighetsfulla treenigheten. Det är ett genialiskt sätt att öppna sinnet från de fyrkantiga definitionerna och de förenklade tydliga svaren, att öppna från enfald till mångfald genom att säga att Gud är en men också tre.

Vill du få ihop tanken om treenigheten en aning så är det korta förenklade svaret på gåtan om treenigheten att det handlar om en Gud som visar sig på tre olika sätt. Läs mera här vad jag skrev om Heliga Trefaldighets dag förra året

Men i grunden är det fortfarande en paradox.
Paradoxer är bra för att hjälpa att tänka på ett sätt till.

Det enda sättet att öppna för Gud själv är att använda många olika bilder och tankar på samma gång. Gud är både som en herde och en klippa och en kvinna som städar sitt hem. 
En kycklingmamma och en urkraft som får trösklarna att skaka. 
Bilder som ger en del av sanningen om vem Gud är men som måste kombineras med andra för att komma närmare sanningen. 
Det behövs flera bilder och bibeln ger oss också många olika symboler som visar olika aspekter eller kanske delar av Gud. 

Men vi behöver vara försiktiga i det svåra sökandet. 
Gamle ärkebiskopen KG Hammar ville sätt citattecken kring ordet "Gud" för att vi ska komma ihåg att våra ord inte fångar Gud själv utan bara olika bilder av Gud. (mycket förenklat läs gärna här)
Och att orden inte räcker till för att beskriva den som är varats grund.

Gud är större

Kristusbilden i Sura kyrka, Västerås stift Västmanland

torsdag 4 juni 2020

Den svåra eller lätta Anden, och frågan om Gud

Enligt vad många säger är Den heliga Ande svår att begripa sig på. 
Är det så, vad tycker du?

Det kan stämma men beror också på hur vi ser på saken. 
Det kan också vara så att Anden är det lättaste av allt, lika lätt som syret i luften eller lyckan i kärleken.

Sätt dig till rätta och ta några andetag. Andas lugnt och djupt. 
Känn hur andningen hjälper dig att varva ner, slappna av och vara i nuet en liten stund. Försök att stanna där, låta andetagen komma och gå som de vill, av sig själv, känn pausen mellan ut och inandning. 
Följ luften som går in och ut.
Du upplever nu andedräkten, och det krävs inte mycket för att känna att det där finns något mer än du själv, någon andas liv i dig när du andas, livsanden är där. Du behöver inte ens tänka på det, andningen pågår så länge vi lever. När vi är vakna och när vi sover. När vi arbetar och när vi vilar.  

Det här kan hjälpa oss att tänka över vad Anden är. Livskraften som gör att vi lever. 
Gud är inte något mindre än Livet själv. 

Att Gud skulle vara begränsad till någon religiös sektor av tillvaron är nog den tanke som har lett till att många har mist sin tro. 
Har du hört någon tala om en liten felsökande pekpinnegud som som vill hindra och förminska livet? 
Den "guden" är mycket långt borta från bibelns kraftfulla kärleksGud som låter kärlek och allt gott flöda till oss.


Först av allt själva livets gåva. Gud är den som är grunden för allt som finns, inte en figur som finns bland alla andra figurer utan den kraft som är orsaken till att allt annat finns till.
En teolog skriver att Gud är varats grund. Den makt som finns under eller bakom själva tillvaron. 

Det är något helt annat än de alltför förmänskligade och förminskade bilder av Gud som dyker upp i litteraturen och i argumenten från moderna ateister.

Den kraft som är varats grund, alltings ursprung, den som gör att allt finns till är det som vi kallar Gud. 

När bibeln säger att Gud är god innebär det att Gud är livets ursprung, men också den som ligger bakom glädje, kraft, gemenskap, rörelse och närhet, allt det goda i livet.
Att 
Gud ger livsglädje och hopp som aldrig någonsin tar slut.

Gud är livets källa och det innebär också att Gud har en brinnande medkänsla och ömhet med dem som lider, dem som är på flykt och själva naturen när den utarmas och hotas. En brinnande lidelse och vrede när liv förstörs eller dödas, mot alla våldsdåd och mord, mot misshandel och terrordåd.

Livets Gud vill liv och mera liv, aldrig förstörelse eller död.

Gud visar sig på den första pingstdagen som eld och stormvind och som språkets och ordens under. Alla de olika folkslagen och grupperna hör just sitt språk talas och alla kan förstå varandra.
Det betyder att k
ommunikationen – att kunna förstå varandra och dela livet med varandra är en av de stora gåvorna som anden ger oss. Orden och språket, delandet av liv och tro med varandra. 

Anden är livet inom oss som bejakar liv och gemenskap på alla plan. Mellan oss och med Gud.

Anden är Kraftkällan i livet, alla goda gåvors givare, hjälparen och tröstaren, livgivaren.
Där Anden verkar ökar tro, hopp och kärlek på alla plan i livet.

Andas lugnt och låt livet flöda inom dig, sommaren är här. 
Du lever och finns till i Gud.
Kärlek omsluter dig och skyddar dig, nu och för evigt.