måndag 8 juni 2020

Gud är större - tankar efter Heliga Trefaldighets dag

Gud är större.
Har du hört de orden förut?

Kanske från Ärkebiskop Antje Jackelén
Vissa tänker direkt på den muslimska trosbekännelsen som direkt översatt betyder just Gud är större och är en förkortning av "Gud är större än allt".
Eller varför inte Svenska kyrkans ungas projekt om Tro, HBTQ och sånt. (Ladda gärna ner materialet du hittar om du följer länken)

Gud är större än vad kan man undra?
Mitt svar är att Gud är större än alla våra tankar och föreställningar om Gud. På ett sätt är det en självklarhet för oss om vi tänker om vad eller vem Gud är att om Gud finns så är Gud alltid större än vad vi kan tänka oss. 

Den gud som är så liten att vi kan tänka oss hur den är, den sk guden är för liten, omöjlig att tro på, ointressant och en falsk tankekonstruktion. Det är den guden alla ateisterna talar om och den guden drabbas av alla deras argument.

Den lilla guden är söndagsguden och den världsfrånvända felfinnaren, den småsinta moralismens gud som bryr sig om sexuell läggning och svordomar, syndakataloger och mycket annat.

När vi gör Gud för liten kan vi börja tro att vi själva kan kontrollera Gud och använda Gud till vår vinning eller för att ändra på det som sker. Vi kan börja tro att vi har alla svar själva och därför har rätt att säga till andra vad de ska tänka och tro. 

Tro och politik hamnar så lätt i den gropen, att tro sig ha sanningen själv medan de andra är förblindade och utanför. Allt för ofta leder det till motsättningar och våld. Och det leder alltid till ett vi- och de-tänkande som aldrig är bra.    

Heliga trefaldighets dag har just passerat. 
En viktig dag som lyfter fram att Gud är större.

Det handlar om den hemlighetsfulla treenigheten. Det är ett genialiskt sätt att öppna sinnet från de fyrkantiga definitionerna och de förenklade tydliga svaren, att öppna från enfald till mångfald genom att säga att Gud är en men också tre.

Vill du få ihop tanken om treenigheten en aning så är det korta förenklade svaret på gåtan om treenigheten att det handlar om en Gud som visar sig på tre olika sätt. Läs mera här vad jag skrev om Heliga Trefaldighets dag förra året

Men i grunden är det fortfarande en paradox.
Paradoxer är bra för att hjälpa att tänka på ett sätt till.

Det enda sättet att öppna för Gud själv är att använda många olika bilder och tankar på samma gång. Gud är både som en herde och en klippa och en kvinna som städar sitt hem. 
En kycklingmamma och en urkraft som får trösklarna att skaka. 
Bilder som ger en del av sanningen om vem Gud är men som måste kombineras med andra för att komma närmare sanningen. 
Det behövs flera bilder och bibeln ger oss också många olika symboler som visar olika aspekter eller kanske delar av Gud. 

Men vi behöver vara försiktiga i det svåra sökandet. 
Gamle ärkebiskopen KG Hammar ville sätt citattecken kring ordet "Gud" för att vi ska komma ihåg att våra ord inte fångar Gud själv utan bara olika bilder av Gud. (mycket förenklat läs gärna här)
Och att orden inte räcker till för att beskriva den som är varats grund.

Gud är större

Kristusbilden i Sura kyrka, Västerås stift Västmanland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar