tisdag 12 mars 2019

Om kall och kallelse och viktiga arbeten

I den lokala tidningen fanns det för några dagar sedan en ledare om det viktiga yrket att vara barnmorska. Rubriken är bra och riktig, "Kvinnoyrken är inte välgörenhet, Västmanlands barnmorskor ska ha bra betalt." Jag kunde inte hålla med mer, bättre betalt ska det vara!

Men så kommer slutspurten - att vara barnmorska är inget kall och barnmorskan ska verkligen inte vara någon barmhärtig samarit!

Jag anar att ordet kall har blivit en beteckning för att jobba gratis eller ge allt utan att förvänta sig någon ersättning eller uppskattning för det.
Att något är ett kall är för mig en positiv värdering och inte en negativ som det verkar ha blivit inom vårdens område.

När reformationen kom på 1500-talet var en av de riktigt viktiga aspekterna att vardagslivet uppvärderades och att vanliga vardagliga sysslor och arbeten sågs som lika värdefulla som de andliga arbetena.
Före dess var det verkligt viktiga, det som räknades och ledde människan närmare Gud, att gå i kloster eller satsa på kyrkan. Att göra vallfärdsresor till heliga platser och fasta kunde också vara handlingar för Guds skull eller köpa avlatsbrev.

Luthers kallelselära handlar om att Gud kallar alla människor till att göra olika arbeten och sysslor för att livet ska vara så gott som möjligt på jorden.
Vi är alla kallade att göra tjänst för vår nästa och se till att det finns möjligheter att leva och ha trygghet i samhället. Att vara skomakare eller krukmakare var lika gott och fint i Guds ögon som att vara präst eller nunna. Men även att vara en god pappa eller mamma, att vårda och fostra sina barn var en del av Guds kallelse. Liksom alla yrken som idag finns inom vårdens område.

Det fanns inte någon tanke att något som var ett kall måste vara oavlönat eller ideellt, inte alls!
Det kunde vara välavlönade tjänster och yrken, men också ideella insatser i stort och smått var möjligt att se som högt värderade uppgifter för Gud och medmänniskorna.

Att jobb och yrken är kall betyder att de är viktiga för Gud och för människor, att vi bör göra ett bra jobb så långt det är möjligt och att vi kan vara stolta över våra arbeten.

Allt som gör gott och hjälper människor är uppgifter som Gud vill ska göras, alltså en del av Guds kallelse. Nästan alla yrken som finns får vi se som kall, även barnmorskor och präster till exempel.

Däremot är nog spelsajterna inte med på den listan. 


Vetekatten vid Stockholms centralstation foto AH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar