fredag 4 maj 2018

Dags för Konfirmation, vad handlar det om?

I många församlingar runt vårt land är det konfirmationsdags, så även i Sura-Ramnäs församling där jag har min arbetsplats.
Nu provas det vita kåpor och redovisningar övas, fotografier tas och fester planeras runt hela vårt land. Det är dags för konfirmation!

Ordet konfirmation betyder bekräftelse, att säga ja till något. Ofta handlar det om att säga ja till något som man redan tidigare har kommit överens om eller har bokat. Har du bokat ett hotellrum eller gjort en reservation på en restaurang, eller kanske bokat en resa?
Då händer det att bokningen konfirmeras. den du har bokat hos säger ja, det finns plats för dig här, välkommen! Sedan får vi information om det vi bokat, en adress till hotellet eller restaurangen med vägbeskrivning och hur det är med wi-fi och parkering och kanske gym.

Det finns en missuppfattning om konfirmationen i våra kyrkor och det är att konfirmanden är den som konfirmerar någonting, kanske tänker vissa att det är ungdomarna som säger ja och konfirmerar att de tror på Gud och vill vara med i kyrkan. Men det är inte riktigt så.
Istället är det Gud som konfirmerar att Gud fortfarande står kvar vid sitt löfte som vi alla fick vid dopet, Jesus sade "Jag är med er alla dagar tills tiden slut" Läs här i bibeln se

Gud behöver inte påminnas om löftet men vi behöver då och då påminnas om det, Gud har lovat gå med oss och tar aldrig tillbaka sitt löfte. Konfirmanden får lyssna och ta in Guds löfte, får veta att Guds kärlek gäller för henne eller honom, att Gud vill att vi ska leva och göra något bra av våra liv.

Konfirmationen sker oftast när ungdomarna är 14 - 15 år gamla, men det kan ske när som helst under livet. Om du inte är konfirmerad ännu så är det inte försent, hör av dig till din församling.
När kyrkan möter människor vill den lyssna och dela deras liv, kyrkan vill också berätta om det som är viktigt i livet: om tro och kärlek och hopp. Ungdomar får möta vuxna som tar dem på allvar och delar livet med dem en tid.

Det är en tid av samtal och att prova på och mycket annat, lite olika på olika platser i landet förstås. En sak är säker - väldigt många som konfirmerar sig säger efteråt att det här var bra! Det var roligt och givande, lärorikt och vi fick nya vänner. Det var bättre än vi trodde!

Konfirmation handlar om att Gud och kyrkan säger ja, det finns plats för dig här, välkommen!


En konfirmation i Arboga för några år sedan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar