fredag 29 september 2017

Dagens bok: Martin Luther - Renegade and Prophet av Lyndal Roper

Dagens bok Lyndal Roper: Martin Luther, Renegade and Prophet, Vintage books, 2017

Vill du läsa en bok om Martin Luther detta år och få en fullödig och djupgående skildring som inte blundar för de mörka sidorna och grova orden, men lyfter fram det befriande budskapet och Luthers geni så finns den här.

Luther var en mångdimensionell person och många biografier vågar inte riktigt hänga med i svängarna, men här är det annorlunda.
Det är nästan så att man håller för näsan eller skummar förbi vissa delar där det talas öppet om fekalier, avföringsproblem och grova påhopp.
Men sådant finns i Luthers brev tillsammans med så mycket annat. Vår tids sätt rynka på näsan åt vissa saker och våra städade uttryckssätt är något helt okänt för en medeltidsman som Luther.

Detta är en av de mest detaljerade skildringarna jag har läst om Martin Luther och hans liv och tid. Det blir ibland nästan som en uppslagsbok där man kan återvända till olika delar av hans liv eller hans skrifter och slå upp de detaljer man behöver för att fördjupa sig i skeendena vid reformationens början.

Det är en bok som samtidigt lockar och förskräcker läsaren. Men den har sin absoluta styrka i det som titeln säger, skildringen av en man som var både avfälling och profet.
Luther var före sin tid med så mycket. uppvärderande av vardagslivet och kroppslighetens bejakande, alla kristnas myndighet och kvinnors frihet. Men han var också konservativ och lojal mot furstarna, han var burdus och våldsam i sina angrepp mot de revolterande bönderna, mot dem som inte hade samma tro som han själv, och han var en grov antisemit.

När jag lägger ner boken har jag fått en ny bild av Luther, lite mer sann känns det som, mer av en riktig människa än hjälteskildringarna och svartmålningarna som ofta dyker upp.
Det är en bok jag återkommer till.

Detta är en biografi ur ett psykoanalytiskt perspektiv, och inte en teologisk analys, ändå ger det en hel del även för den som vill lära mera om Luthers teologi och de tankar som skulle förändra historien.

(fotnot: Renegade är ett ord som betyder avfälling eller svikare, överlöpare - kanske förrädare...

Läs mera här om boken Martin Luther Renegade and Prophet av Lyndal Roper från Penguin books.

Och här finns en recension från the Guardian om samma bok.

New York Times skriver om boken här.

Och här finns boken att köpa på Adlibris (kan hittas på andra ställen också)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar