fredag 21 april 2023

Om ledarskap och den gode herden

Vi lever i en tid av superindividualism sade en tänkare nyligen.
Det är en tid då var och en bestämmer själv vad den vill göra, gruppaktiviteter går nästan inte att genomföra i skola och i kyrkans församlingar längre. Var och en väljer själv.
Av 15 i gruppen vill 4 göra det som ledaren har tänkt sig i en konfirmandgrupp. Det har blivit svårare att göra saker tillsammans och ledarna lär sig att lyssna mer och vara flexibla. Inte helt fel förstås, det är bra att vi vågar vara oss själva, som det heter, och följer våra egna känslor. Att vara självständig är viktigt och gott. 

Men samtidigt styrs vi kraftfullt av andra impulser som styr vad vi tänker och vill och önskar, och förstås vad vi använder våra pengar till. Reklam och algoritmer på nätet, opinionsbildare och influensers jobbar hårt för att påverka oss. 

De föräldrar som låter bli att visa vad de tycker för sina barn för att de ska få välja själva överlåter allt åt andra. Kanske till marknadskrafter eller högljudda nättroll som jobbar hårt för att få sina idéer och handlingsmönster spridda. 
Det är oerhört starka krafter som påverkar och talar till oss och barnen. Och de påverkar känslor i den grad att det som känns som egna känslor ibland är något som andra lagt på oss. 

Till helgen firas den gode herdens söndag i våra kyrkor. 

I en av texterna skiljer Jesus på den lejde herden och den gode herden. Att vara lejd är att inte bry sig om fåren på riktigt, om vargen kommer flyr den lejde herden och överger dem han skulle skydda.

Den gode herden handlar om ett ledarskap som gör människan fri istället för binder henne till sin egen vilja eller försök att tjäna pengar. Den lejde herden, påverkanskrafterna vill utnyttja människan till vinst eller inflytande.
Den gode herden stannar och kämpar och är villig att offra sig för fåren, det skulle aldrig en lejd herde göra, tvärtom så går hela den typen av ledarskap ut på att offra fåren för att själv skaffa sig fördelar. 

Men kan vi inte skippa alla ledare då och bara lyssna på vårt hjärta, eller vårt sunda förnuft?
Saken är den att våra känslor alltid påverkas av andra och det gäller att vara klarsynt och välja vem som vi litar på och följer.
Hur vi än väljer så följer vi några andras väg så det gäller att välja rätt, välja den som gör oss fria istället för den som binder oss. Välja den gode herden istället för de lejda. 

Bilden av herden för en ledare är uråldrig och går tillbaka på texter i gamla testamentet där ledaren över alla ledare liknas vid en herde. Nämligen Gud själv. "Herren är min herde, ingenting ska fattas mig" står det i 23 psalmen i psaltaren.

Samtidigt ger herdebilden ett raster eller ett korrektiv att bedöma ledare utifrån.
Varje gång en ledare eller politiker skaffar sig fördelar på andras bekostnad, får bostäder och rikedomar, skaffar sig enorma ekonomiska utbetalningar som fallskärmsavtal eller pensioner, då ekar orden om den lejda herden någonstans i bakgrunden.

Han eller hon var inte verkligt intresserad av att göra gott för dem hen skulle tjäna utan det handlade om egen vinning istället.

Bara en väljer ett alltigenom tjänande ledarskap.
Den gode herden som gav sitt liv för oss, det som påskens händelser handlar om. 

Och det är han som gör oss fria.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar