lördag 5 juni 2021

Konsten att rädda liv, om en livsviktig bok

 En bok som är bland de mest angelägna man kan hitta är UllaKarin Nybergs Konsten att rädda liv - om att förebygga självmord. Den kom redan 2013 och har blivit en bok som används och rekommenderas till många som arbetar med människor på olika sätt.

Det är ett mycket komplext problem att reda ut vad det är som gör att vissa tar livet av sig som det heter, samtidigt är det tankar som vi alla grips av vid särskilt svåra lägen. En mängd olika faktorer leder tillsammans fram till att någon står där vid återvändsgränden. Nyberg radar upp: psykisk sjukdom, upplevelser av utanförskap och isolering, "biologiska, sociala, existentiella och kulturella faktorer". Till slut upplevs situationen som så fylld av lidande att livet känns outhärdligt, lösningarna på situationen blir färre och färre. Problemen verkar olösbara helt enkelt.


Och där kommer Nyberg med tre enkla råd som jag gärna vill dela med mig av nu:  
1, våga tala om det, tystnaden är inget alternativ. Det är inte farligt att tala om självmord så att tankar kan väckas eller smitta spridas, det förnekar Nyberg klart. Därför bör vi våga fråga om någon tänker på självmord, våga tala öppet om vad som gör livet värt att leva och att allt ändrar sig med tiden osv. 

2, problemlösning på kort sikt är att våga finnas kvar i en persons närhet, ställa upp och hjälpa till med praktiska saker eller som hon skriver på sidan 39 "Det handlar alltså om att skapa struktur i stunden och ta ett problem i taget." Lugnt och metodiskt, dela upp alla problem i små delar så att den stora störtfloden kan tas en skur i taget. Struktur och tydlighet behövs i det kaos som råder... 

3, problemlösning på lång sikt är enligt Nyberg "att lära sig hantera livets smärta på ett bättre sätt än genom flykt." Andningsteknik, lära sig att trösta och distrahera sig själv, hitta konstruktiva tankesätt, öka självkänslan och prata med andra när man mår dåligt. Psykoterapi bör alltid finnas för självmordsbenägna personer. Professionell hjälp behövs.

En sund tro som räknar med att vi är älskade och önskade och accepterade även när allt har gått fel och hör hemma i en gemenskap är också en god hjälp.
Att tänka lite mer medvetet om hur vi lever våra liv, eller som Nyberg skriver: "Att förstärka sin förmåga till förundran - genom att söka upp en vacker plats...och koncentrera sig på det vackra.." och
"att ägna tid åt att fundera över vad man tror på och uppmärksamma vid vilka tillfällen som man känner sig harmonisk och hoppfull, för att sedan ägna mer tid åt dessa och mindre tid åt aktiviteter som har motsatt effekt". sidan 43 i Nybergs bok.

Goda råd som alla kan ta till sig, eller hur? 

Till skillnad mot vad de flesta kanske tror så har inte antalet självmord ökat i hela befolkningen utan tvärtom, det har minskat sedan 1970-talet så att den nu, dvs när boken skrevs ligger mellan 1500-1600 personer per år. En alldeles för hög siffra förstås trots att den sjunkit.
Oroande är att det går att se en ökning bland unga till någonstans mellan 70 och 150 personer i åldern mellan 15 och 24 år.
Det är mycket osäkra siffror och mörkertal - vad som ser ut som olyckor eller när någon försvinner kan vara suicid eller inte. Hur som helst så är en person en för mycket när vi talar om självmord.
Boken ger mycket mer information och många praktiska råd och är mycket läsvärd.


Här hittar du folkhälsomyndighetens statistik om självmord.

Boken kan köpas bl.a. på Bokbörsen 

Har du funderingar kring självmord så kontakta gärna SPES, Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandesstöd.

Här finns många som kan ge stöd och hjälp, bl.a. Självmordlinjen och 
Jourhavande präst som har stöd via telefon (Ring 112), chatt och brev.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar