tisdag 13 februari 2018

Fettisdagen och farväl till köttet

Firar du fettisdagen idag?
Ganska många gör det faktiskt i vårt land och över stora delar av världen.

Men det finns en hel del olika meningar och missförstånd över vad den här dagen handlar om.
Till exempel på SVTs hemsida finns det en bra förklaring, det handlar om att man innan fastetiden började proppade i sig så mycket man orkade under en dag. Just idag.

Eller som det firas på vissa håll tre hela dagar då man festade ordentligt, då var det karneval!
Carne-vale betyder farväl till köttet, och för vissa var det också ett avstående av att äta just kött som man gjorde under fastetiden. Något som låter väldigt bra i vår miljömedvetna tid.

Fasta handlar om att avstå något, som jag skrev i mitt förra blogginlägg, det kan vara sötsaker och mat, men lika gärna något helt annat. Något som tar tid eller energi, något som kostar pengar, kanske spel eller alkohol, facebookande eller vad som helst som du bestämmer själv.
Man kan också tänka sig att dra ner på saker utan att avstå helt, som till exempel äta vegetariskt några flera dagar än vanligt eller bestämma en tidsgräns för surfandet...

Det handlar ett avstående för att kunna ge till den som inte har, hjälp och stöd till människor nära och långt borta å ena sidan, att dela med sig, och å andra sidan att avstå för att få tid till fördjupning, andlighet, bön och bibelläsning, att komma vidare i sin tro. Jag återkommer om det.

På SVTs hemsida finns det här citatet: "Fastan handlade om att minnas Jesus och hans lidande. Det var också ett tillfälle att visa att man ångrar de synder man begått.
– Det är lite paradoxalt att man gör det genom att festa och äta en massa." säger etnologen Jonas Engman.
Han har rätt i att det handlar om att minnas Jesus och att reflektera över hur vi lever våra liv, självprövning eller bot och bättring som det kallas på ett mer kyrkligt språk.

Men det är ju innan fastan börjar som man festar, kanske för att förstärka kontrasten och för att klara av det "magrare livet" som börjar på askonsdagen. I Sverige har det för vissa blivit så att man äter semlor varje tisdag under fastan. Men det är ju inte att fasta.
Däremot bryts fastan på söndagarna, söndag är alltid, varje dag runt året en dag då påskdagen firas, glädje, liv, uppståndelse från de döda alltså.

I vår protestantiska kyrka är allt detta upp till var och en av oss hur vi vill göra, det är mera en möjlighet än ett påbud att fasta eller avstå från annat under en period under året.

På Svenska kyrkans hemsida finns mera bra information om fastlagen och fastan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar