fredag 13 mars 2020

En bön i Coronavirusets tid

Nu lever vi i Corona-virusets tid.
Det är en tid av oro för många och några av oss gör ganska stora förändringar i våra liv och på våra arbetsplatser.
I går beslutade Västerås stift att ställa in en av de allra största sakerna som görs varje år. Den stora konfirmanddagen - Älskad-dagen som hålls i Västerås i mars varje år.
Det brukar vara omkring 1000 konfirmander, unga ledare och andra ungdomar där. Tråkigt att en så viktigt mötesplats inte blir av, men det är klart att hälsan går före.

I många församlingar förändras gudstjänsterna så att nattvardsfiranden ställs in och möten skjuts på framtiden. Men Svenska kyrkan stänger inte.

Just nu när vi behöver samlas för att stötta varandra och ge varandra hopp är det extra viktigt att mötesplatserna finns kvar, och det gör de.
Men vi ser till att vi möts på ansvarsfulla sätt så säkert som möjligt.
Det blir inga handhälsningar eller kramar ett tag.
Och när det är nattvard ser vi till att riskerna är så små som möjligt. Du kan oftast välja själv att ta emot bara brödet eller att doppa det försiktigt i vinet i bägaren.

Kyrkan finns nästan alltid tillgänglig, främst genom alla som är medlemmar i kyrkan som kan ge stöd och ge tid år varandra, men också genom personal och medarbetare. Hör av dig till din församling.

Jourhavande präst finns varje natt kl 21-06 på telefon, ring 112 så kommer du dit!
Några kvällar i veckan finns nu jourpräster också i en chatt söndag till torsdag klockan 20-24.

I alla tider har vi bönen som en viktig resurs och möjlighet, vi kan vända oss till Gud med allt vi bär inom oss och all vår oro och längtan. Gud är alltid med oss.
Även i virusets tid.

Jag vill gärna dela en bön som biskop Martin Modeus i Linköping har skrivit


Gud, du som är nådens och modets Gud, vi ber om din hjälp i den tid då sjukdomen sprider sig över vår värld och vårt land.
Vi kommer till dig med rädsla, vilsenhet och bön om kraft, med vår oro för anhöriga och vänner som bor i utsatta områden.
Särskilt ber vi för alla människor på flykt, som är i svåra situationer och med alltför litet skydd för kropp och hälsa.
Vi ber för alla som arbetar i vården.
I nödens tid, låt våra handlingar var en del av svaret på våra böner. 
Amen.
En något suddig blid från Älskad-dagen 2019


1 kommentar:

  1. Nu går det att chatta med jourhavande präst varje kväll i veckan kl 20-24!

    SvaraRadera