torsdag 12 december 2019

Kristi brud, vem är det? Kanske du själv?

Gläd dig du Kristi brud... sjunger vi med en ganska vemodig melodi i adventstid i kyrkan.
Det är en fin gammal psalm (lyssna här om du vill till nr104 i psalmboken).
Den kommer från 1500-talet i Danmark från början.

Men kanske har vi lite svårt med begreppet "Kristi brud" sedan allt det som hände i en pingstförsamling i Knutby utanför Uppsala? Det blev aktuellt nu igen när det beslutades att pastorn i Knutby skulle få sitt straff tidsbegränsat. Läs mera här om du vill.

Men vem eller vad är då Kristi brud som vi sjunger om i den gamla psalmen?

Det finns olika slags bildspråk och ord från bibeln och kyrkan som visar att tro handlar om en relation, att leva tillsammans med Gud. Människan kan kallas Guds barn, söner och döttrar till Gud och då tänker vi på Gud som den goda föräldern som ger liv och kärlek, omsorg och närvaro till oss.

Att tala om Kristi brud betonar på ett annat sätt närheten mellan Kristus och människan.

I bibeln är Kristi brud oftast gemenskapen - kyrkan eller församlingen eller i gamla testamentet det utvalda folket eller "Jerusalem" som används för dem som bor och lever där.

Folket är bruden och Gud eller Kristus är brudgummen som kommer för att ge lycka och glädje, en ny gemenskap och ett nytt sätt att leva. Allt utifrån hur ett äktenskap gick till på den tiden. 

Där finns traditionellt en bild av kvinnligt och manligt som mottagande och givande, som passiv och aktiv, som svag och stark och det stämmer bra med vår lutherska tradition där vi tror att Gud gör människan rättfärdig, ger henne kärlek, tro och hopp, och människan tar emot gåvorna med öppna händer i förtröstan och tillit.
Gud ger och människan tar emot.
För att människan sedan kunna vara aktiv och agera för att göra gott för andra.

Det ligger mycket i den bilden när det gäller relationen mellan Gud och människa.

Men det betyder inte att de traditionella könsrollerna är Guds vilja i hur vi människor ska leva tillsammans med varandra. Det är något helt annat. Där vill Gud att vi alla ska förverkliga våra gåvor och möjligheter och ge varandra stöd och respekt. Älska din nästa som dig själv.

Vi behöver många olika bilder för att kunna fånga in mer av vem Gud är och hur goda relationer mellan människor ser ut.

Kristi brud som ska glädja sig där i psalmen är alltså vi själva, vi som är där och sjunger, församlingen, kyrkan och vi själva som individer.

Att utnämna en person till "Kristi brud" skulle kunna fungera om vi tänker oss att alla andra också är Kristi brudar, män som kvinnor. Vi alla får stå i en nära relation med Kristus, det är oss alla som Gud älskar mera än vi kan förstå. Villkorslöst och enkelt.
Vi är alla Kristi brud i meningen att vi är älskade av Gud.

Och psalmen gör tydligt varför det är så mycket glädje när Kristus kommer:

Hans prakt är ganska ringa, men döden kan han tvinga. 
Saktmodig mild och god, han ger de svaga mod -
Hosianna pris och ära, Vår konung är nu nära! 




Här hittar du några rader jag skrev i februari 2018 om sekten i Knutby


torsdag 5 december 2019

En programförklaring som gör skillnad

En av de första gångerna som Jesus citeras i Lukasevangeliet är när han står i Nasarets synagoga och talar om vad hans uppgift är, varför han har kommit och vad han ska göra, det är en programförklaring och sammanfattning.

Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga.. förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren”  "Idag har detta skriftställe gått i uppfyllelse..." (ur Lukas evangelium kap 4)

Han är själv en av de fattiga på jorden, född i hemlöshet och ett flyktingbarn, senare jagad av makthavare och myndigheter, utan fast bostad och rörde sig bland syndare och utslagna. Han ser samhället nedifrån och går tillsammans med dem som ingen annan ens ser.

Glädjebudet för de fattiga är att den störste väljer att bli en av oss, full av kärlek möter han varje människa, han upprättar och ger hopp och mod.
Hela hans liv är ett också ett glädjebud för han visar att det finns ett annat sätt att leva än våldets, hårdhetens och hämndens liv. Det är det ömsesidiga livet i respekt och ansvarstagande. Det som är att älska sin nästa som sig själv och göra för sin medmänniska det som vi vill att hon ska göra för oss. Glädjebudet är också ett hoppfullt budskap om att det ska komma andra och bättre dagar, att förändring är möjlig och att Gud till sist ska ge nytt liv utan plågor och tårar, utan sjukdom och död.

Han kommer med befrielse av de fångna på livets alla plan, de som är tyngda av grämelse eller skuld och skam möter han med förlåtelse och kärlek. De som lever i otrygghet och rädsla lovar han att gå med på vägen alla dagar till tidens slut. Han ger oss mod att vara oss själva och sänder oss till varandra för att hjälpas åt och dela livet med varandra.

Han kommer med syn för de blinda, allt det som förblindar oss från att se Gud och varandra vill han hjälpa oss att ta bort. Hindren och gränserna mellan människor vill han röja undan genom att visa att vi alla har samma höga värde och att vi bär på samma drömmar och längtan var vi än bor på jorden. Och djupare än så att vi alla har samma ursprung och mål. Att vi alla kommer ur Guds skaparkraft och alla till slut ska gå in i Guds eviga liv.

Jesus kommer för att ge de förtryckta frihet genom att hjälpa oss att se varje människa som vår like.

Men också att lära oss att genomskåda dem som vill göra våra liv till något mindre än de är.
Det kan vara religiösa eller politiska fundamentalister som försöker placera in människor i fack och tvinga in livet i fyrkantiga former där det inte får plats.
Det kan också vara dem som skadar andra genom misshandel eller bristande respekt, mobbing eller kränkande behandling eller sexuellt utnyttjande. Det som musikhjälpen  i veckan som kommer tar upp på ett så bra sätt.

Jesus visar oss att vi är värdefulla och har rätt till värdiga mänskliga liv. Att vi ska lita på vår egen känsla och vårt eget förnuft mer än på gurus och ledare av olika slag.
Vi är alla syskon som står på samma nivå och vi ska möta varandra med respekt och kärlek.

Han kommer med ett budskap som bara blir mer och mer aktuellt.
Ord vi behöver höra, ord som utmanar och uppmuntrar.

Han kommer med glädje och befrielse, syn och frihet.


Från ACT Svenskakyrkan kommer den här bilden som påminner om att varje människa är vår like