torsdag 1 november 2018

Dagens bok: En man för vår tid och Bonhoeffers fråga.

En man som blivit mycket aktuell igen i vår tid är Dietrich Bonhoeffer, han var nämligen teolog och präst och motståndsman i Tyskland under den tid då nazismen växte fram och till slut tog makten. Läs mer om honom här: Dietrich Bonhoeffer  (på svenska wikipedia här).

Bonhoeffer vågade stå för sin hållning och blev efter hand en del av konspirationen att röja Hitler ur vägen. Han greps och avrättades bara ett par veckor innan andra världskriget tog slut.

Jag läser den amerikanske författaren Eric Metaxas bok om Bonhoeffer som har titeln Pastor, Martyr, Prophet, Spy. som kom ut 2009, boken finns också översatt till svenska i en förkortad version.

Metaxas låter läsaren följa Bonhoeffers hela liv från födelse i ett hem i överklassen till den grymma avrättningen i Flossenburg. Boken är full av långa citat från Bonhoeffer själv och andra som var en del av hans liv, det är många brev och utdrag från hans skrifter, allt inom ramen för berättelsen om Bonhoeffers liv. På det sättet blir boken nästan som en uppslagsbok där det finns material att återvända till för fördjupning i det spännande och dramatiska liv som Dietrich Bonhoeffer levde.

Däremot gräver inte Metaxas särskilt djupt ibland och boken behöver kompletteras med andra källor. En enkel google-sökning visar att vissa händelser i Bonhoeffers liv kan ha gått till på ett annat sätt än som de bekrivs här. Jag hittar bl.a. andra skildringar om hur det gick till när Bonhoeffer dog.

Med detta sagt vill jag ändå gärna rekommendera boken, den är mycket läsvärd och ger inte bara ramarna kring Bonhoeffers liv utan också inblick i hans tankar och känslor.

Bonhoeffer var en konservativ protestantisk teolog som konfronterades med den politiska utvecklingen i hans kära Tyskland, han stod upp för sin tro och lät krocken mellan hans övertygelse och skeendet i landet påverka hans liv och hans teologi.

Han hamnar i den tro som inte kan stanna i kyrkans värld eller i teorier och läror utan blir till verkligt liv och när det behövs till och med leder till ett offer av sig själv, att ge sitt eget liv.

Det som han i ett ofta missförstått citat kallar "religionslös kristendom" handlar om tron när den är hela livet. Bonhoeffer är så radikal i sin kristna tro att han blir en utmaning till alla som vill vara kristna, hans tro och liv skakar om och ifrågasätter hur vi lever våra liv och vilka konsekvenser vi drar av vår tro.

För honom skedde det i det allt mer omänskliga tredje rikets Tyskland där förintelsen steg för steg ökade och blev allt mer tydlig. Behandlingen av judarna blev en vändpunkt för honom där makten visade sitt verkliga ansikte, nämligen samma ansikte som dömde Jesus själv till döden.
Ondskans ansikte.

En av Bonhoeffers böcker heter Efterföljelse. Det handlar om att leva ett sant och gott liv, och det gör vi genom att försöka efterlikna Jesus själv. Han som levde ett sant människoliv och just genom det visade på vem Gud är.
Men efterföljelse är olika i varje tid. Det beror på vilken tid vi lever i och vilka hot och utmaningar som råder i den historiska situationen vad det i praktiken innebär att leva i efterföljelse.

Bonhoeffers tankar ger svar, men ännu mer ställer det frågor till oss själva. Vi som lever i Trumps och de stängda gränsernas tid då klimathotet blir allt mer tydligt.
Hur ska vi leva i efterföljelse?

Jag vill återkomma och skriva mer om Bonhoeffer snart, men idag stannar jag här.

Dagens bok: Eric Metaxas: Bonhoeffer, Pastor, Martyr, Prophet, Spy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar