tisdag 11 september 2018

11 september - och kontrafaktisk litteratur

Vissa datum har mer tyngd än andra och kommer att nämnas i historieböckerna i framtiden, om det nu finns historieböcker då.
11 september är ett sådant datum då det har skett flera dramatiska och våldsamma händelser som på olika sätt har förändrat historien i stort och smått.

Tidningen Expressen listar upp 12 skäl idag varför 11 september är "årets sämsta dag"!
Det känns lite märkligt läsa, särskilt när den 12e anledningen är att fartyget som senare skulle få namnet Estonia beställdes detta datum. Lite konstruerat alltså.
Varje datum i almanackan i åren som gått har det troligen skett en lång rad destruktiva händelser och en lång rad positiva goda händelser som vi kunde hitta om vi skulle gräva djupt i det förgångna. De flesta inte uppmärksammade och omskrivna

Den 11 september skedde bland mycket annat:
Statskuppen i Chile 1973. Där sattes en punkt för en demokratisk utveckling i Latinamerika som kanske hade kunnat sprida sig.

World Trade Center och 9/11-dåden i USA 2001 - läs mer om dem i Dagens Nyheter här
De kom att skaka om västvärlden och leda fram till åtminstone två krig med många tusen döda.

Mordet på Anna Lindh 2003, hon dör 11 september efter att ha blivit attackerad dagen före. En verkligt stor förlust för vårt land och hennes vänner och nära. Med Anna Lindh kvar kunde vi kanske sett en annan utveckling av ledarskapet i vårt land.

Vem vet? Händelser förändrar tillvaron och historien och ingen vet vad som hade kunnat hända om det hade varit annorlunda.
Men våldsdåd och terror tar alltid bort något ifrån oss alla. Goda möjligheter försvinner. Personer som hade behövts för att dela med sig av sina gåvor och talanger för en bättre värld mördas och försvinner.

Det finns en hel litteratur som brukar kallas kontrafaktisk som handlar om vad som hade hänt om andra händelser skett än de som skedde. Det kan vara spännande skildringar där läsaren får anledning att fundera över vad som påverkar historien och hur det ser ut med orsak och verkan. Hasse Alfredsson skrev på 90-talet en bok om vad som kunde ha tänkts hända om Tredje rikets Tyskland hade vunnit kriget och ockuperat Sverige.

I TV-serien "11.22.63" som bygger på en bok av Stephen King reser en skollärare tillbaka i tiden för att hindra att president John F Kennedy blir mördad. Tänk om det vore möjligt att förändra historien!
Men samtidigt, om det lyckas, skulle då allt bli som vi önskade? Kanske inte alls. Utan att avslöja för mycket är detta en av de stora frågorna som tv-serien behandlar.

Vi kan inte veta, men tankeexperimenten ger oss viktiga tankeställare.
Både inför samhällsförändringar som är på gång, och valet och dess konsekvenser som just nu fyller alla våra medier.
Och när vi reflekterar över historiska minnesdagar som 11 september.

Men på ett personligt plan kanske den mest sunda hållningen inför tiderna som skiftar, händelser som kommer och går är den som Jesus visar sina vänner, enligt Matteus:

"Gör er därför inga bekymmer för morgondagen, Den får själv bära sina bekymmer, Var dag har nog av sin egen plåga." Matt 6:34


Blomsterhavet utanför NK i Stockholm efter mordet på Anna Lindh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar