tisdag 5 juni 2018

Dopet, ett motgift till härskartekniker, och mer än så

I kyrkan har vi just firat dopets söndag, en riktig festdag faktiskt.
En dag att fira!

Väldigt många barn i Sverige döps fortfarande. Det är lite olika i olika delar av landet, på vissa håll är det inte så många, kanske en tredjedel av alla födda och på andra håll 100 %.

Det är faktiskt väldigt många, även om det så klart har sjunkit sedan Svenska kyrkan var en statskyrka före år 2000.

Anledningarna är många och olika till att så många väljer att döpa sina barn eller sig själva.

Jag tänker att det på djupet kan ha att göra med två viktiga saker.
Dopet är en helig handling där en människa verkligen blir sedd och där hon också respekteras och tas på allvar.
Ja precis motsatsen mot härskarteknikerna jag har skrivit om de senaste dagarna. Dopet är som ett motgift mot härskarteknikerna som är att osynliggöra, förlöjliga och förminska.

Du vet väl om att du är värdefull - sjunger vi vid nästan alla dop nu för tiden, och det är ingen slump.
Vid dopet ser vi varandra, vi alla ser barnet eller dig som väljer att döpas, och Gud ser med en varm och kärleksfull blick, en uppskattande och förväntansfull blick, men framförallt med en kärlek som aldrig någonsin försvinner eller förminskas.
Den villkorslösa kärleken från Gud omfattar oss alltid hela livet och långt längre än så. Gud är seendets Gud. Vi är aldrig riktigt osynliggjorda när vi tror och vet att Gud ser oss.

Inte som en övervakningskamera som vill hålla oss på mattan eller kontrollera oss, utan som en älskande ser på sin vän, en mor ser på sitt barn, en god pappa ser och önskar allt gott.
Där kommer löftet som är kopplat till dopet in, orden vi alltid läser från Jesus: Jag är med er alla dagar till tidens slut.

Det handlar inte om tvång eller kontroll, inte om någon som styr våra liv ovanför vårt huvud. Det handlar om respekt för oss och våra val, frihet att följa våra egna känslor och tankar, men aldrig ensamma. Gud ser och respekterar oss, vill att vi ska leva och vill oss allt gott.   

Dopet har många flera olika aspekter och rymmer mera än jag skriver idag, ja mera än ord kan fånga in.

Jag skriver om härskartekniker på min blogg. Det beror på att det är bra att kunna genomskåda dem när vi själva eller någon annan i vår närhet blir utsatta för dem. Stötta varandra och motverka dem tillsammans. Jag återkommer snart till flera av härskarteknikerna och hur vi kan bemöta dem på flera sätt.

Men idag vill jag påminna om att vi som är döpta har fått reda på ett kraftfullt sätt att vi redan är sedda och respekterade. Våga tro och lita på det!
Och du som inte är döpt ännu. Hör av dig, du är välkommen att döpas!


Fotnot:
Riksgenomsnittet 2017 ser ut så här: 66,9 % av alla som föds av föräldrar där minst en av föräldrarna är medlem i Svenska kyrkan döps, och 42,3 % av alla barn som föds i Sverige döps i Svenska kyrkan. (följ länken för aktuell statistik)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar