fredag 25 maj 2018

alltid större, lite till och sedan ännu mer

Gud är större än vad människor kan fatta och förstå. Det är vad talet om Guds treenighet handlar om. Och nu firar vi Heliga Trefaldighets dag i kyrkorna.
Är det något att fira, att Gud är större? Ja det tycker jag.

Gör ett tankeexperiment, tänk dig att universum och hela tillvaron inte bara har kommit till av sig själv utan att det finns en kraft som ligger bakom, en första orsak eller en varats grund. Något eller någon som vi kan kalla skapare. Om du tänker på den kraften, är den liten eller stor? Hur uppfattar du den?

För min del tänker jag mig någon som är större än allt vi kan tänka eller föreställa oss. En kraft som är starkare än tomheten och tidens ständigt nedbrytande förintande, som gör att the big bang kunde ske. Se upp på stjärnhimlen. Universum storhet och utsträckning kan vi aldrig fatta.
Fundera över hur mycket energi det behövs för att vinter ska förvandlas till vår och sommar.
Vad som ska till för att atomernas energidans ska starta och fortsätta i årmiljoner. Vad som behövs för att äppelträden ska blomma och bära frukt igen, och igen och igen.

Äppelträd efter blomningen


Ordet Gud står för den kraften och energin, skaparen.

Nu vill bibeln säga oss att den Guden har visat sig för oss, på tre olika sätt.

Just i skapelsen och livets under.

I den historiske personen Jesus från Nasaret som levde ett alltigenom kärleksfullt liv. Så fullt av kärlek att han gav sig helt till mänskligheten, gav och befriade och upprättade. Så full av kärlek att inte ens förtryck, tortyr, hån, utstötthet, lidande och död kunde få honom att sluta älska. Livets seger över döden, påsken blev kärlekens seger över våld och hat.

Och i den person som är närmast oss och kanske svår för vissa att förstå. Ungefär som luften, den finns där hela tiden, vi tar den för given och lever i den, den gör att vi kan leva och andas och vara till. Så är den heliga Anden, fast mycket mer. Vinden, elden, kraften, inspirationen är Anden och förmågan att skapa och kommunicera med varandra. Anden är Gud som omger oss på alla sidor och är närmare än vårt eget hjärta.

Gud är större än vi kan fatta. Talet om Gud som tre personer i en och en i tre vill öppna för oss att inse det förnuftsövergripande. Större än vi kan förstå.
Det är ett sätt att tala om det, det finns flera möjliga sätt, Gud är ändå större än alla ord vi kan säga. Men det är inte tre gudar utan en enda.

Skaparen, befriaren och livgiverskan är andra ord för det alltför patriarkala Fadern, Sonen och den Heliga Ande. Men orden blir lite för tekniska som om det vore funktioner i naturen istället för en varm ömsint bejakande kärlek.
Och den kärleken är en egen personlig kraft samtidigt den gör att våra hjärtan slår och bultar i våra bröst. Gud är drömmens mål för all vår längtan efter riktigt liv och närhet, vårt hjärta är oroligt till dess det finner ro i Gud

Sa jag att Gud är större än vi kan förstå och fatta?

Teckentolken tecknar ordet Gud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar