onsdag 4 april 2018

Martin Luther King, 50 år efter hans död


Martin Luther King Jr dog den 4 april 1968, idag för exakt 50 år sedan blev han mördad i Memphis Tennessee USA. Det var en mörk dag för USA och snart skulle det bli kravaller och upplopp i en rad olika städer.
King hade medvetet satsat på icke-våld i sitt projekt att försöka förändra det dåtida rasistiska USA och han hade kommit en bit på väg. Han hade mobiliserat många, svarta och vita som kunde se det omoraliska och omänskliga i systemet av åtskillnad och olikabehandling som var en självklarhet i USA sedan länge.
Efter andra världskriget där svarta och vita soldater hade kämpat tillsammans mot nazismens Tyskland och där det hade blivit tydligt vad rasism kunde leda till i sin värsta förlängning började det hända saker i USA och hela världen. Men det tog tid.
Motståndet var hårt.

King organiserade protestmarscher och sit-ins, busbojkotter och demonstrationer. Vid ett flertal tillfällen hamnade King i fängelse och han blev utsatt för våld och misshandel. Men han stod fast vid icke-våldsprincipen. Han visste att alternativet var ett blodbad.

King var kristen, en baptistpastor med stark övertygelse och han drevs av sin tro att våga stå upp för rättvisa och likavärde oavsett hudfärg.

Något som inte är så känt är hur King fick sitt vackra förnamn, Martin Luther alltså.
Kings fader var på en resa till Israel och till Europa, vid ett tillfälle kom han till Wittenberg och fick höra berättelserna om Martin Luther, han blev så imponerad att han bestämde sig för att ta namnet Martin Luther själv, och även ge det till sin son. Därför står det ett junior efter Kings namn.

Fadern Martin Luther Senior hade sett frihetskämpen i Martin Luther och modet att våga stå upp för sin övertygelse vad som än hände.
Det är något nästan profetiskt i händelsen.

Idag är King fortfarande en inspiration och en förebild för den som vill stå upp mot rasism och våld.

Länkar:

En artikel här från Huffingtonpost handlar om hans namn.

På siten Biography dot com finns den här biografin om Martin Luther King

På Svt kan man se ett kort klipp från Martin Luther Kings mest kända tal och om hans död.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar