torsdag 29 mars 2018

Stilla veckan: Skärtorsdagen

Dagen före den dag då Jesus dog kallas skärtorsdagen, namnet kommer troligen från det gamla ordet "skära" som betyder rena eller tvätta.

Det finns nämligen berättelser om hur Jesus tvättade sina lärjungars fötter just på skärtorsdagen. Det var en handling som inte bara i ord visade den nya hållningen som Jesus kom med, han kom för att tjäna mänskligheten och för att vara ett exempel för ett gott och fredligt liv tillsammans.

Att tjäna varandra, dvs hjälpa och stötta varandra, eller som han själv sade Allt vad ni vill att människor ska göra för er, det ska ni göra för dem. När vi respekterar varandra och gör gott mot varandra, ger stöd och sköter om varandra på ett kärleksfullt sätt, då lever vi på ett sätt som gör våra liv meningsfulla och vi gör livet för andra människor bättre.

Den livshållningen gör också att våld och övergrepp blir omöjliga, ingen av oss vill bli utsatta eller förnedrade, därför ska vi aldrig göra något sådant mot varandra.

På skärtorsdagen firade också Jesus den första nattvarden tillsammans med sina lärjungar. Han slutar med att säga: Gör detta till minne av mig. (Lukas 22:14ff)

Det är ett genialiskt grepp att skapa en handling som kyrkan ska göra istället för att lämna en lära eller en mängd detaljerade budord. Jesus ger ingen filosofi eller heltäckande verklighetsförklaring. Han lever ett liv, talar och handlar och möter människor med kärlek. Och instiftar alltså en måltid.

Nattvardens måltid där alla som vill är välkomna och där alla får lika, bröd och vin, en måltid vi gör tillsammans. Den talar starkt om hur Gud vill att livet ska se ut på jorden, att vi ska leva i ömsesidighet och delande, att vi ska inkludera varanda och se till att ingen blir utan mat för dagen.

Nattvarden är ett tecken för det goda livet, ett ideal att sträva efter. Men det är också en gemenskap och en mötesplats. Där möter vi Gud och varandra.
Vi läser orden Detta är min kropp och mitt blod, ord som vill säga att Jesus verkligen är närvarande och möter oss där, ger oss förlåtelse och upprättelse, mod och välsignelse. Kraft att leva våra liv.

Måltiden stärker också gemenskapen mellan alla som är där, visar att vi hör samman, att vi har samma ursprung och mål, nämligen Gud själv. Men det är ingen sluten gemenskap utan den riktar sig ut till människor omkring oss, till hela mänskligheten, ett enda bröd och en enda mänsklighet där vi alla angår varandra och behöver varandra.

Måltiden påminner oss om de många som inte har mat för dagen eller hopp och mod och om vårt uppdrag att göra den här jorden till en bättre plats att leva på för varandra. Med Guds hjälp och tillsammans med varandra.
En enkel måltid som fångar in hela livet, det är nattvarden.

Efter måltiden avslöjar Jesus att en av dem som är där kommer att förråda honom, det mörknar, ångesten och rädslan sprider sig i getsemane trädgård, soldater letar fram sina svärd och samlas, snart ska de gripa honom, långfredagen närmar sig...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar