torsdag 15 februari 2018

Uppdrag Granskning - från "Kristi brud" till Kristus själv

Ser med fasa på Uppdrag Gransknings program på SVT om sekten i Knutby.
Rubriken på programmet är "Från paradis till helvete".
Där visas hur övergrepp och misshandel sker i religionens namn. "Kristi brud" hotar och slår personer och hon lär ha sagt: "Du kan vara glad att det är jag som slår dig med handen, om Kristus själv var här skulle han slagit med svärd."
En vän menar att hon var en "typiskt fullblodspsykopat", en person som manipulerar andra till tankar och beteenden som de aldrig skulle ha kunnat göra annars.

Det är skrämmande och så totalt främmande för en sund, genomtänkt kristen tro. Ja mer än främmande, helt motsägande vad Kristus själv visade i ord och handlingar. Hur kan man få människor att tro på detta, följa med, ansluta sig, skänka stora penningsummor och underkasta sig vad som helst? Till och med att bli sexuellt utnyttjad och misshandlad. Det är otroligt att det kan ske.

Det som gör det möjligt är sektens mekanismer, bl.a. den slutna gemenskapen där en moral gäller inom gruppen som helt avviker från det omgivande samhället. Så här: "Vi är de enda som vet sanningen, vi är Guds barn och de utanför är djävulens anhängare." En egen verklighetsuppfattning råder och makten hävdas med hot om fördömelse, att hamna i helvetet och att bli utkastad från gemenskapen.

Varje gemenskap av olika slag kan riskera att hamna där, åtminstone i liknande situationer. Det kan göras med vi-dom tänkande, glorifiering av det egna sammanhanget och demonisering av de andra.

Det finns bra sätt att undvika att hamna där, att skaffa sig lite mer och nyanserade kunskaper. Kanske är svenskarnas bristande kunskaper om religion en av anledningarna att sekter som Knutby kan uppstå.

I alla grupper bör vi också bejaka kritiskt tänkande hos varje individ. Ett öppet förhållningssätt där vi betonar att det finns olika sätt att tolka och att se på livet bör finnas med.
Varje person som på något sätt är en ledare bör ständigt vara vaksam på sin roll och sin funktion.
Det gäller att vara medveten om att inflytande över andra alltid kan missbrukas.
Det gäller att ha koll på hur makt utövas, och om den frigör eller binder.

Samtidigt kan en god tro befria människor att våga leva mer fullt och fritt.
Kristus var en stor icke-våldskämpe enligt de flesta uttolkare och han befriade människor i alla möten med dem han mötte. Han inkluderade och lyssnade, upprättade och gav förlåtelse. Att leva med honom är att veta sig älskad och bejakad och utmanad att älska sin nästa som sig själv.

Kristusvägen är motsatsen mot det som ledarskapet i Knutby visade upp.

Dopfest i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar