torsdag 11 januari 2018

Dagens bok: Martin Luther av Eric Metaxas

Dagens bok är "Martin Luther, The Man Who Rediscovered God and Changed the World"
av Eric Metaxas. 2017 (416 sidor)

Eric Metaxas är en känd mediaperson i New York, han är bland annat författare till en prisbelönad bok om Dietrich Bonhoeffer. Bland hans många andra böcker finns även barn- och ungdomsböcker.
Han är också programledare i ett radioprogram som sänds i hela USA, The Eric Metaxas show, föredragshållare och mycket mer.

I fjol kom han ut med sin bok om Martin Luther. Det är en mycket detaljrik biografi av en författare som verkligen har gjort sin hemläxa. Metaxas skriver utifrån ett gediget förarbete och får med mycket som vissa andra missar i sina biografier och berättelser om Luther.

Det blir en spännande skildring av en man som vågade allt för sin tro och sin nyfunna övertygelse att nåden är det avgörande, medan handlingarna inte har sin plats som villkor för relationen med Gud.

I vissa delar av boken blir Metaxas lite väl mycket part i målet, som när dispyten mellan Luther och de sk svärmarna - den mer radikala reformationens förespråkare beskrivs. Då står Metaxas och hejar på Luther som om Luther vore en republikansk amerikan. Ändå blir det aldrig en riktig helgonbiografi, det är närmast omöjligt med den frispråkige och bullrande Luther.

Beskrivningen av den revolutionäre Münster kommer plötsligt mycket nära vår tids våldsbejakande extremister och fördöms med hårda ord. Det blir anakronistiskt och för enkelt att snabbt dra sådana paralleller. Eventuellt kan förståelsen öka genom jämförelserna med vår tid. Samtidigt finns en risk att skillnaderna mellan dåtid och nutid tappas bort.

Till bokens fördelar hör också epilogen där några händelser efter Luthers död återges, allt för många biografier slutar direkt efter Luthers död.

Här finns mer att läsa om hans familjs öden och om vad Luthers tankar har lett fram till på olika sätt efteråt. Eller åtminstone Metaxas tolkningar av dem.
Han hävdar att Luther "brought the idea of religious liberty and pluralism into this world..." vilket är lite väl mycket.
Följden och kosekvenserna av Luthers tankar och verk blev allt detta, men långt senare, och de fanns inte så mycket hos den medeltidsmänniska som Luther var.

En mycket läsvärd bok alltså, men som behöver tas med en nypa salt och med kritisk hållning.

Några länkar:

Recension på Goodreads

Metaxas föreläser om sin bok på Youtube

Recension i WashingtonPost


Boken finns på Adlibris liksom Metaxas Bonhoefferbiografi som är översatt till svenska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar