tisdag 5 september 2017

Dagens bok: Han hette inte Luther

Slängde Luther bläckhornet på djävulen? Vad han en samvetsgrann hjälte som hittade mer av vem Gud är? Var han ett geni som översatte bibeln eller en obehaglig person med antisemitiska åsikter och grovt språk? Och vad hette han egentligen?
Sören Dalevi visar i sin nya bok att Luther var både och, att han var en mångdimensionell och mångfasetterad person och ett barn av sin tid, som vi alla.

Boken är en bra, kortfattad och lärd introduktion om Martin Luther. Inte minst spännande blir det när Dalevi lyfter fram den pedagogiska revolution som reformationen förde med sig.

Tanken att varje kristen är en del av det allmänna prästadömet och inte behöver mellanhänder mellan sig och Gud förde med sig flera saker. Bibeln måste översättas till det egna språket så att var och en själv ska kunna läsa, men samtidigt behövs hjälpmedel.
Ett sådant var Luthers Lilla katekes och ett annat historiens första barnbibel Passional. Alla, vuxna och barn, kvinnor och män skulle få en chans att förstå och ta till sig budskapet om Guds villkorslösa kärlek till människorna.

Det var också en anledning till att katekesen försågs med bilder och att psalmer skrevs. Att sjunga på sitt eget språk är ett oöverträffat sätt att lära sig på ett sätt som inte bara har med intellektet att göra utan som går på djupet, når hjärtat.

Dalevi är religionsforskare med specialitet kring barn och unga, pedagogik och teologi kan man säga, och han skrev sin doktorsavhandling om barnbiblar, titeln är "Gud som haver barnen kär?" en bok som jag kan rekommendera, kan laddas ner på nätet här.  2016 blev Dalevi biskop i Karlstad.

Men så har vi frågan om namnet. Hette han inte Luther?
Martin Luthers föräldrar hette Hans Luder eller Ludher, och hans hustru Margaretha. Dalevi berättar om hur Luther själv förändrade sitt namn.
Luther hade som bibelforskare studerat hebreiska och grekiska och läst om hur Abram i gamla testamentet (1a Moseboken) bytte namn till Abraham. Han hade fått en "h" från Gudsnamnet Jahve i sitt namn. Så valde Luther att göra på samma sätt, han ersatte "dh" i mitten av sitt efternamn med "th" den mittersta bokstaven i ordet frihet på grekiska (eleutheros). Frihet var vad Luther hade uppnått med sin nya insikt om Guds kärlek som är större än allt.
Namnet Luther kan tolkas som den fria människan.

Här kan du hitta boken "Han hette inte Luther" som pdf att ladda ner direkt på nätet, du kan också lyssna till ett samtal mellan biskop Sören Dalevi och Ulrika Svalfors, teologie doktor och pastor i Equmeniakyrkan, utifrån boken. Inspelat under Världens fest i Västerås, juni 2017.

Dagens bok: Sören Dalevi: Han hette inte Luther,
Västerås stift och Karlstad stift 2017


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar