tisdag 11 juli 2017

Almedalen - den hotade mötesplatsen

Tyvärr fungerade det inte att blogga under veckan i Almedalen, tiden räckte inte till och det fanns inte wi-fi där vi bodde.
Men det var en givande vecka och en upprörande vecka på en och samma gång.

Så många möten och seminarier med viljan att upplysa och göra samhället lite bättre, ja faktiskt över 4000 seminarier hölls under veckan i Visby.

Men samtidigt fanns personer med nazistiska och starkt främlingsfientliga åsikter där som störde ordentligt.
När Almedalen fungerar som det ska är det en mötesplats och en arena för dialog och samtal. Möten mellan människor av olika åsikter och hållningar som respekterar varandra och lyssnar. Det blir ökad förståelse mellan personer med olika livshållningar och olika politiska åsikter.

Men extremister och nazister bryter sönder mötesplatsen och gör den till en plats av konfrontation och hot. Hot är en form av våld med ord, och våldet sprider rädsla och än mer avstånd och främlingskap mellan människor. Mötesplatsen är förvandlad till sin motsats.

Därför kan inte nazisterna tillåtas att vara med i Almedalen och liknande platser som vill vara mötesplatser, därför förstörs dialogen och samförståndet försvinner. Och då har mötesplatsen förlorat sin funktion och kan läggas ned.


Almedalen juli 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar