lördag 3 juni 2017

Världens fest pågår i Västerås

Världens fest är igång i Västerås och den mest intensiva dagen ligger framför oss. Här hittar du program och information, det går bra att bara komma hit utan anmälan eller förbeställning.

Som värd för några internationella gäster från Mocambique följer jag festen från sidan, med försök att tolka och hjälpa till med vad som kan behövas.

Den stora invigningen igår kväll var enagaerade och profesionellt framförd. Några saker som stack ut var ärkebiskop Antje Jackelens välkomsthälsning där hon påminde om hur vår lutherska tro innebär en befrielse från prestationskrav och statustänkande och just därmed gör oss fria att förändra kyrka och samhälle (mina ord).
Biskop Mikael Mogren engagerade också, hans ställningstagande för de ensamkommande barn som hotas av utvisning bemöttes av en stor applåd, låt dem stanna kvar, låt dem fira midsommar här, sade biskopen.


Elsa, Junie och Neo Östling sjunger "tänk om"
Kvällen fortsattes med en musiktävling som var inspirerad av Melodifestivalen, "Världens fests Musikfestival - den stora finalen!" Inte helt objektiv kanske, men jag tyckte att de tio bidragen överglänste det mesta vi har hört i Mello. När några barn sjöng vände sig en av gästerna till mig och sade "it is not fair!" Hur kunde vuxna deltagare tävla med barnen som sjöng så bra, gjorde ett strålande framförande och vem grips inte av att se barnen, menade hon.


 Sånggruppen Uppdraget
 Och segern gick till en barn- och ungdomskör med sången "Vi har ett uppdrag - uppdraget är vi"

Kvällens program avslutades med aftonbön i domkyrkan med sånger från Taizé, en av bröderna från kommuniteten i franska Taizé är med hela helgen och leder andakter och bibelstuder på det typiska sättet som hänger ihop med Taiz. Enkla sånger där alla kan vara med, tystnad och plats för alla.

Dagen börjar snart på Världens fest i Västerås, jag ser fram mot en dag full av samtal och inspiration och en hel del försök att översätta vad som sägs till våra internationella gäster.
En dag som påminner oss alla att vi är fria att förändra.Fullsatt i stora tältet vid invigningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar