tisdag 14 mars 2017

Tre eller fem "sola" att ha med sig på Vägen

Jag skrev igår om "skriften allena" och det kan sägas mycket mera om det. Men istället vill jag nu lyfta fram några flera "sola" som är viktiga i reformationens teologi och Lutherskt tänkande, och för oss som vill vara kristna. Luther gillade att göra slagord eller slogans och han skulle nog ha gillat vår tids twittrande.

Den här fina lutherrosen är omsluten av tre "sola"eller "alone" som visar på kärnan i en luthersk livshållning -traditionellt har vi översatt det med "allena" på svenska - och de tre är tron allena, nåden allena och skriften allena. Jag ska titta lite närmare på det här i min blogg, men först kan det vara viktigt att se att Luther också var en mästare på att spetsa till det han ville säga, och ta i, ofta på ett sätt som känns alldeles för mycket för oss i vår tid.
Åndå fångar dessa sola eller allena in viktiga saker i trons liv. Bara genom nåden finns öppningen till acceptans - vi kan aldrig förtjäna den med vad vi gör.
 Från en av de stora lutherska kyrkorna i USA kommer den här bilden av de fem "sola". Förutom skriften, tron och nåden allena har de lagt till Kristus allena och slutorden - Soli Deo Gloria - bara Gud tillhör äran för allt det goda vi får livet, och det som de övriga "sola" handlar om.

Fortsättning följer...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar