onsdag 8 mars 2017

Det är ju helt enkelt så vi klarar av sorg eller andra svåra saker i livet

En sommar var jag på semester i Småland, vi åkte runt och besökte olika turismål och platser. Tänk vad fint det är i Småland! Nästan lika fint som i Västmanland där jag bor.

En dag kom vi till det lilla samhället Fröderyd. Där fanns ett litet museum i en mycket gammal prästgård, och på gården stod ett mycket gammalt träd. Det var en Ask. Där stod hon. Eller inte hon själv utan en staty av henne. Carolina Wilhelmina Sandell. Men hon kallades oftast för Lina.

Hon föddes 1832 och skulle bli en av de främsta psalmförfattarna vi har i Sverige.

Be någon du känner att nämna en psalm som hen känner till! Chansen är 4 på 5 att psalmen är skriven av Lina Sandell. Gå på ett dop eller en begravning. 4 av 5 gånger kommer du att få sjunga en psalm av henne. eller ännu oftare. Tryggare kan ingen vara... och Blott en dag, ett ögonblick i sänder.. Bred dina vida vingar...
Hennes psalmer sprider tröst och hopp, glädje och uttrycker tacksamhet.
Det är ingen slump att vissa psalmer har blivit så mycket använda och så välkända, de fångar något betydelsefullt och viktigt. Blott en dag, ett ögonblick i sänder... det är ju helt enkelt så vi klarar av sorg eller andra svåra saker i livet, en dag i taget, en timma, en minut...

Själv hade hon ett svårt liv, allt ifrån sjukdomen i barndomen, då hon låg till sängs medan alla andra barn var ute och lekte. Men det var då hon började skriva, då fann hon orden. Livet fortsatte med sjukdomar och förluster av olika slag.

En anmärkningsvärd sak med Lina Sandell är att trots de många svårigheterna hon hade i livet så är hennes psalmer fulla av hopp.

Här en av de psalmer som ger svaret på frågan om vad som gav henne hoppet trots allt.
Carola sjunger


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar