söndag 12 mars 2017

citat på fotbollsspelare och kyrkans språk

Var det en reklamkupp eller bra citat som ger uppmuntran och stöd till kvinnor?
Det är frågan när man ser att svenska (kvinnliga) fotbollslaget hade citat på ryggen i annonser nyligen.
Flera är bra och tänkvärda som det här "Se aldrig ner på någon om det inte är för att hjälpa henne upp" eller  "The future is female" - läs mera genom att följa länken. Bra tycker vissa.

Jag upptäckte att fotbollsspelaren Lisa Dahlkvist har ett citat från Zara Larssons: ”Believe in your damn self” på ryggen...
Kyrkans språk, som vi i hög grad har slutat att använda dyker alltså upp här, som på många andra ställen. Av intresse skickade jag en fråga på Facebook:  
Jag: "believe in your damned self-" tro på ditt fördömda själv? vad betyder det, någon som vet?
 
A svarar: Det är ett uttryck som inom engelskan (lite slang sådär) blir som att en säger till sig själv på skarpen. Går att hitta en likhet med uttrycket "tro på dig själv för fan", som inte har med djävulen per se att göra. Exempel finns även i en bok-titel med namnet "Get Over Your Damn Self", eller uttrycket "Do it your damn self".
 
Det är ju helt ok, många kvinnor, (och män) behöver stå på sig lite mera, få bättre självförtroende och våga vara sig själva lite mer, vilket ju är en Luthersk tanke. 
 
Mycket av vårt traditionellt kyrkliga och bibliska språk tas upp och används i samtidskulturen, det är inte underligt. Det finns starka och mycket uttrycksfulla symboler och metaforer i kyrkans språk som fångar in livets villkor på djupet.
Men ofta förändras betydelsen ganska rejält. Att bli "damned" fördömd är ju något mycket negativt, att förkastas, ställas utanför, kastas bort osv...  Men nu blir det ett kraftord som understryker det man vill säga - you are damn good - du är förbannat bra - är ju mera positivt än bara du är bra. Inte något nytt direkt!
 
Orden får motsatt betydelse och är därmed helt oanvändbara i kyrkans sammanhang. Vilket ställer kyrkan inför ett dilemma. "Våra ord" är förvandlade till något annat. 
 
Vad göra? Jo som alltid behöver vi söka efter nya sätt att uttrycka det som orden inte räcker till för att tala om. Nya sätt att tala behövs för att säga samma sak. 
Åter en luthersk tanke - den ständigt föränderliga kyrkan är det enda sättet att i en förändrad tid säga samma sak i ord och handling.
 
Skönt att fördömelse inte är något vi behöver tala om när det gäller relationen till Gud, där finns det alltid en villkorslös kärlek till oss. 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar