onsdag 11 januari 2017

Obamas avskedstal och Interfaith Climate Summit

Så har president Barak Obama hållit sitt avskedstal.

Ett strålande och tårfyllt tal var det rapporteras det från flera olika håll som i länken här från Svt.

Obama har ju varit en mycket bra talare under hela sin verksamhet som president, något som han visade mycket tidigt. Han var något av en retorikens mästare och säkerligen kommer hans tal att studeras av många.

I november 2008 samlades en rad makthavare, representanter för olika religioner och kyrkor och engagerade människor av alla slag till klimatmöte i Uppsala, det var dåvarande ärkebiskop Anders Wejryd som kallade till mötet. Mötet gick under namnet Interfaith Climate Summit och en lång rad talare framträdde, till exempel kronprinsessan Victoria.

Men efter en stund kom en stor överraskning för oss som var samlade i Universitetshuset i Uppsala, en duk rullades ner, en bild dök upp av president-electus Barak Obama, han var vald men hade inte tillträtt ännu. Han gav en kort hälsning till oss och han uttalade sitt stöd till arbetet för klimatet.

Det blev en stark upplevelse för oss som var där och vi alla kände att möjligheter öppnades för att kunna ta steg framåt i de stora och komplexa frågorna kring klimatförändringarna. Om "världens mäktigaste man" stod på klimatets sida fanns det en chans.

Under åren som gått har också framsteg tagits och den senaste parisöverenskommelsen 2015 bär en del hopp även om det är omstritt som det mesta som gäller klimatdebatten.
Något steg framåt har tagits men många menar att det inte år nog på långa vägar för att klimatuppvärmningen ska stanna under de kritiska 2 graderna.

Obama gav hopp och inspirerade att fortsätta arbetet. Han gjorde vid sitt avskedstal ett gott försök att göra det samma. Ge hopp och handlingskraft inför framtiden. Utan att ens behöva säga att det ser mörkare ut än på länge.

Mötet i Uppsala slutade för övrigt med ett gemensamt uttalande och ett manifest av hopp som det kallades. Mer om det på den här sidan från Kyrkornas Världsråd / World Council of Churches - där finns också hela manifestet att ladda ner på engelska.
Sedan följdes det också upp med ett biskopsbrev om klimatet.
I kyrkan går arbetet vidare.

Vad som kommer att ske i USA känns oklart och oroande, men det är bäst att inte ta ut något i förväg i en situation där ingen verkar veta vad som kommer att ske, inte ens president-elect...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar