torsdag 24 november 2016

vad är en skrivmaskin?

En skrivmaskin. Den knattrar och låter, den säger Pling när raden är slut och det är dags att börja nästa, den har den jobbiga egenskapen att om man skriver fel måste man slänga bort pappret och börja på ett nytt, vissa sätter bara några xxxx över fel och knattrar vidare, andra tipp-exar över fel och skriver på. Fel får sina konsekvenser alltså...

Maskinskrift går att läsa lite lättare än handskrivet. Men texterna blir inte klokare eller bättre formulerade bara för att de är skrivna på maskin.
Det sägs att vissa författare bara kan skriva på sin gamla maskin om det ska bli nåt. Jan Guillou skriver på sin gamla Halda eller kanske är det en Adler.

En av mina favoritförfattare skrev sin sista diktsamling med det vackra namnet "Etyder från en gammal skrivmaskin", det var herr Gustafsson själv. Lars Gustafsson förstås.

Om man ska tro på kvällspressen, vilket jag avråder ifrån finns det många fler som skriver för egen maskin.
Om du följer den här senaste länken får du en kort historik om skrivmaskinen och veta att Tom Hanks sparar på skrivmaskiner. Intressant?

 Men skrivmaskiner används nästa inte alls längre, vi skriver på dator istället.
en dator är också en skrivmaskin på sitt sätt, bland annat.

Vad är dina erfarenheter och minnen av skrivmaskinernas förlovade värld?

 En skrivmaskin kan också vara en symbol för yttrandefriheten, det gillar jag, som i den här videon producerad av konstnärer för Svenska Pen:


1 kommentar:

  1. Gilla Robert Brobergs låt skrivmaskin https://open.spotify.com/track/2GiL2jx1AqEQjMF0YLACxk

    SvaraRadera